Iran traži izuzetak u sporazumu s EU-om i IAEA-om

IRAN je zatražio izuzetak u sporazumu o prekidu osjetljivih nuklearnih aktivnosti, samo tri dana nakon što je taj sporazum stupio na snagu, izjavio je u četvrtak čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei.

Zahtjev Teherana prijeti potkopavanjem teško postignutog sporazuma s EU-om i produbljenjem antagonizma s Washingtonom, dok je istodobno IAEA u četvrtak počela raspravu o iranskom nuklearnom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik IAEA-e El Baradei izjavio je da je Iran prekinuo aktivnosti vezane za proces obogaćenja urana, osim u slučaju 20 centrifugalnih strojeva na kojima će se nastaviti istraživanja bez upotrebe nuklearnog materijala.

Poznato je da se uran obogaćen do vrlo visokoga stupnja može upotrijebiti za izradu nuklearnog oružja. No Iranci uvjeravaju da nuklearnu energiju žele koristiti isključivo u mirotvorne svrhe, te opovrgavaju optužbe Amerikanaca prema kojemu je civilni program krinka za izgradnju atomske bombe.

Nastojeći izbjeći moguće sankcije UN-ova Vijeća sigurnosti službeni Teheran u ponedjeljak je izvijestio kako pristaje na prekid "procesa obogaćivanja" urana u skladu sa sporazumom dogovorenim s Nijemcima, Francuzima i Britancima.

"Moram izvijestititi da smo završili posao kad je riječ o provjeri prekida iranskog nuklearnog programa, uz jedan izuzetak - zahtjev Irana da s radom nastavi 20 centrifuga za istraživanje i razvoj, bez korištenja nuklearnog materijala", rekao je novinarima El Baradei dodavši kako se nada da će problem biti riješen u predstojeća 24 sata.

No diplomati strahuju da bi ovaj problem mogao biti puno kompleksniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara