Iran zaprijetio otkazom Ivankoviću zbog "agresivne hrvatske politike"

Iran zaprijetio otkazom Ivankoviću zbog "agresivne hrvatske politike"

SLUŽBENI Iran naljutio se na hrvatske vlasti jer je naša zemlja podržala europsku osudu Irana zbog  kršenja ljudskih prava i nuklearnog programa. Iranske vlasti Hrvatskoj prijete na, blago rečeno, bizaran način. Naime, kane smijeniti hrvatskog trenera Branka Ivankovića s mjesta izbornika iranske reprezentacije.

"Ukoliko službeni Zagreb nastavi provoditi agresivnu politiku prema našoj zemlji, morat ćemo revidirati naše ekonomske i sportske veze s Hrvatskom." - kazao je zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za kulturu Javad Aryamanesh u razgovoru za iranski sportski dnevni list, Iran Varzeshi.

Prva "žrtva" zahlađivanja odnosa između Hrvatske i Irana bit će hrvatski trener Branko Ivanković, izbornik iranske nogometne reprezentacije, koji bi ovih dana trebao biti otpušten, piše Iran Varzeshi.

"Iranska vlada će odrediti svoje ekonomske, političke i kulturne odnose s ostalim zemljama u skladu s njihovom političkom suradnjom s Islamskom republikom Iran na međunarodnom nivou." - dodao je  Aryamanesh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je Hrvatska podržala europsku osudu učestalih kršenja ljudskih prava u Iranu, podržala je i  rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), zbog koje je Iran prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a na inicijativu Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

To nije prvi put da Iran uvodi sankcije protiv zemalja koje osuđuju politiku aktualnog iranskog režima. Iran je nedavno blokirao sav uvoz iz Južne Koreje, koja je također podržala rezoluciju IAEA, a politička neslaganja s Argentinom i Bugarskom rezultirala su otkazivanjem sportskih gostovanja u tim zemljama.

U političkom komentaru objavljenom u sportskom dnevniku Iran Varzeshi stoji kako "nije prihvatljivo da na klupi Irana za vrijeme Svjetskog prvenstva sjedi čovjek s putovnicom zemlje koja podržava neprijatelje Irana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara