Iran zaprijetio otkazom Ivankoviću zbog "agresivne hrvatske politike"

SLUŽBENI Iran naljutio se na hrvatske vlasti jer je naša zemlja podržala europsku osudu Irana zbog  kršenja ljudskih prava i nuklearnog programa. Iranske vlasti Hrvatskoj prijete na, blago rečeno, bizaran način. Naime, kane smijeniti hrvatskog trenera Branka Ivankovića s mjesta izbornika iranske reprezentacije.

"Ukoliko službeni Zagreb nastavi provoditi agresivnu politiku prema našoj zemlji, morat ćemo revidirati naše ekonomske i sportske veze s Hrvatskom." - kazao je zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za kulturu Javad Aryamanesh u razgovoru za iranski sportski dnevni list, Iran Varzeshi.

Prva "žrtva" zahlađivanja odnosa između Hrvatske i Irana bit će hrvatski trener Branko Ivanković, izbornik iranske nogometne reprezentacije, koji bi ovih dana trebao biti otpušten, piše Iran Varzeshi.

"Iranska vlada će odrediti svoje ekonomske, političke i kulturne odnose s ostalim zemljama u skladu s njihovom političkom suradnjom s Islamskom republikom Iran na međunarodnom nivou." - dodao je  Aryamanesh.

Osim što je Hrvatska podržala europsku osudu učestalih kršenja ljudskih prava u Iranu, podržala je i  rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), zbog koje je Iran prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a na inicijativu Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

To nije prvi put da Iran uvodi sankcije protiv zemalja koje osuđuju politiku aktualnog iranskog režima. Iran je nedavno blokirao sav uvoz iz Južne Koreje, koja je također podržala rezoluciju IAEA, a politička neslaganja s Argentinom i Bugarskom rezultirala su otkazivanjem sportskih gostovanja u tim zemljama.

U političkom komentaru objavljenom u sportskom dnevniku Iran Varzeshi stoji kako "nije prihvatljivo da na klupi Irana za vrijeme Svjetskog prvenstva sjedi čovjek s putovnicom zemlje koja podržava neprijatelje Irana".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara