RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Iranska garda otela strani tanker s 12 članova posade

Iranska garda otela strani tanker s 12 članova posade
Ilustracija: EPA

IRANSKA nacionalna televizija objavila je da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je tanker zaplijenjen u nedjelju 14. srpnja te da je prevozio milijun litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak. 

Naftu su, tvrdi iranska televizija, na tanker ukrcali iranski krijumčari, a bila je namijenjena za strane kupce. Iranske snage presrele su tanker nakon što je ovaj uputio poziv upomoć, a zaplijenjen je naknadno, navodi se u iranskom izvještaju.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je pak jučer da je Iran pomogao neimenovanom plovilu koje je pretrpjelo tehnički kvar u Hormuškom tjesnacu. Nakon što je tanker poslao poziv u pomoć, iranske snage su mu potekle u pomoć, a iranski tegljači su ga zatim odvukli u iranske vode na popravak, prenosi Fox News. Čini se da je riječ o istom brodu.

Iranska otmica tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD-a i njihovih saveznika s druge. 

Je li ovo tanker koji je prošli vikend nestao u iranskim vodama?

S obzirom na vrijeme i mjesto "zapljene", moguće je da se radi o tankeru Riah koji je plovio pod panamskom zastavom i koji je prošlog vikenda nestao u iranskom dijelu Perzijskog zaljeva. No kako piše BBC, o tome još nema nikakve službene potvrde.

Vijest o nestanku ovog tankera objavljena je tek nekoliko dana kasnije. 

Tanker Riah, za koji su američki mediji izvještavali da pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, plovio je za emiratsku luku Šarjah, nakon čega je naglo skrenuo i zaustavio se u iranskim teritorijalnim vodama u blizini otoka Kešm, na kojem se nalazi baza iranske Revolucionarne garde. Isključio je svoj transponder i od onda mu se gubi svaki trag. 

Američki dužnosnik izrazio je ovog tjedna za Associated Press sumnju da su ovaj tanker zaplijenili Iranci. Iranski dužnosnik je pak za Washington Post demantirao da tanker ima ikakve veze s njima, tvrdeći da "UAE nije ni vlasnik (broda) niti njime upravlja" i da brod "nema nikakve posade s Emirata". Stoga je vlasništvo nestalog broda, kao i način na koji je nestao, i dalje misterij.

No zanimljivo je da je emiratski dužnosnik također demantirao da je tanker uputio poziv u pomoć. Ako se radi o istom brodu o kojem je jučer govorilo iransko ministarstvo vanjskih poslova, to bi značilo da se iranske i emiratske tvrdnje o tome što se dogodilo brodu međusobno pobijaju.

Britanci početkom mjeseca zaplijenili iranski tanker kod Gibraltara

Do još jednog incidenta došlo je kod Gibraltara, gdje je Velika Britanija početkom mjeseca zaplijenila iranski tanker Grace 1 koji je još uvijek pod njihovom kontrolom. Brod su zauzeli britanski kraljevski marinci. Posada, uglavnom indijske nacionalnosti, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Iranska revolucionarna garda demantirala je tada da je pokušala presresti britanski tanker, ali je u isto vrijeme zaprijetila da će Velika Britanija i SAD "gorko zažaliti" zbog zapljene iranskog tankera kod Gibraltara. 

Štoviše, Mohsen Rezai, bivši zapovjednik Čuvara revolucije, zaprijetio je dan ranije da bi Iran mogao zaplijeniti britanski tanker kao odmazdu za britansku akciju. Iranski predsjednik Hasan Rohani također je tada upozorio Veliku Britaniju da će snositi "posljedice" zbog zaplijenjenog iranskog tankera u Gibraltaru.

>> Rastu tenzije zbog zapljene tankera u Gibraltaru, Iran je reagirao

Lokalne vlasti Gibraltara, koji je pod britanskim suverenitetom, opravdale su zapljenu sumnjom da ovaj tanker ilegalno prevozi naftu u Siriju kršeći time međunarodne sankcije. Iz britanske vlade su poručili da će pustiti zaplijenjeni tanker ako Teheran zajamči da tanker neće uploviti u Siriju, no Iran im je odgovorio da će nastaviti izvoziti naftu pod bilo kojim uvjetima. 

Iranci pokušali presresti britanski tanker, spasila ga britanska fregata?

>> Britanci tvrde: Iran je pokušao presresti naš tanker

Prošlog tjedna je pak Iran pokušao presresti britanski tanker, barem kako tvrdi britanska vlada. Prema njihovom izvještaju, pet brodova Korpusa Iranske revolucionarne garde približilo se tankeru British Heritage dok je isplovljavao iz zaljeva. No u zaštitu tankera brzo je pristigla britanska fregata HMS Montrose, koja je zaprijetila je iranskim brodovima da će otvoriti paljbu ako se ne povuku.

Usto, prije nekoliko dana iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, zaprijetio je Londonu da neće proći bez posljedica jer je zaplijenio naftni tanker na prostoru britanskog Gibraltara.

"Zli Britanci kradu naše brodove, bave se piratstvom te pokušavaju to sve predstaviti legalnim. To neće moći proći bez posljedica", rekao je ovog tjedna Hamnei.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara