Iranske vlasti uhitile osobu koja je snimila video rušenja ukrajinskog aviona

Iranske vlasti uhitile osobu koja je snimila video rušenja ukrajinskog aviona
Screenshot: The New York Times

IRANSKE vlasti priopćile su da su uhitile osobu koja je snimila video na kojem se vidi trenutak rušenja ukrajinskog aviona.

Pretpostavka je da će je Iran optužiti za kazneno djelo vezano uz nacionalnu sigurnost, piše BBC.

Tko je točno uhićen?

Prema informacijama iz iranskih medija, iranska Revolucionarna garda uhitila je osobu koja je prošlog tjedna objavila video na kojem se vidi kako raketa pogađa avion koji leti iznad Teherana.

No iranski novinar koji prebiva u Londonu i koji je prvi objavio navedenu snimku tvrdi da je njegov izvor na sigurnome i da su iranske vlasti uhitile pogrešnu osobu.

"Iranske oružane snage priznale su svoju grešku“

Iranski predsjednik Hassan Rouhani nedavno je kazao da će istragu nadgledati "specijalni sud" i naglasio kako za ovaj "tragičan događaj" ne treba kriviti samo pojedinca koji je "povukao okidač".

"Iranske oružane snage priznale su svoju grešku, što je prvi korak. Sada trebamo uvjeriti ljude da se to neće ponoviti", dodao je Rouhani.

Poginulo 176 putnika i članova posade

Podsjetimo, ukrajinski avion srušio se prošle srijede u blizini zračne luke u Teheranu, pri čemu je poginulo 176 putnika i članova posade. Žrtve su većinom bili iranski i kanadski državljani.

Prva tri dana nakon pada zrakoplova, Iran je negirao da su njegove oružane snage oborile avion i sugerirao da se nesreća dogodila zbog tehničkog kvara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara