Iranski ajatolah podržava blokiranje izvoza nafte iz Zaljeva spriječi li se izvoz Iranu

Iranski ajatolah podržava blokiranje izvoza nafte iz Zaljeva spriječi li se izvoz Iranu
Foto: Hina

IRANSKI vrhovni vođa podržao je prijedlog predsjednika Hasana Rohanija da Iran zaustavi izvoz nafte iz država Zaljeva ako se spriječi izvoz iz njegove zemlje, stoji na njegovim službenim stranicama. 

"Ajatolah Ali Hamnei je rekao kako izjave predsjednika o tome da 'ako iranska nafta neće ići u izvoz to onda neće biti slučaj ni s naftom država regije' predstavljaju vrlo važne opaske koje reflektiraju politiku i pristup iranskog sustava", stoji na stranici. 

Rohanijeva navodna prijetnja ranije ovog mjeseca bila je reakcija na potencijalne američke sankcije i težnje Washingtona da natjera sve države da prestanu kupovati iransku naftu.

Iranski dužnosnici su u prošlosti već prijetili da će blokirati Hormuški tjesnac, važnu rutu izvoza nafte, kao odgovor na bilo kakvo neprijateljsko američko djelovanje. 

Hamnei je iskoristio govor službenicima Ministarstva vanjskih poslova kako bi odbacio bilo kakvu mogućnost novih razgovora sa Sjedinjenim Državama nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao svoju državu iz sporazuma Teherana sa svjetskim silama o ograničenju nuklearnog programa iz 2015. godine. 

"Riječima, pa čak i potpisu Amerikanaca ne može se vjerovati pa su pregovori sa SAD-om uzaludni", poručio je ajatolah.

Bila bi "očita pogreška" pregovarati s tom državom jer je Washington nepouzdan, zaključio je Hamnei. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara