Iranski aktivist umro nakon 60 dana štrajka glađu. Uhićen je zbog statusa

Iranski aktivist umro nakon 60 dana štrajka glađu. Uhićen je zbog statusa
Foto: Iran Human Rights Monitor

IRANSKI politički aktivist, koji je zatvoren zbog iznošenja svog stava na društvenim mrežama, umro je nakon 60 dana štrajka glađu, javila je njegova obitelj, a prenosi BBC.

Vahid Sayadi Nasiri bio je optužen da je uvrijedio iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija. Pušten je na slobodu u ožujku ove godine nakon što je proveo 2 i pol godine u zatvoru. Međutim, vlasti su ga nakon pet mjeseci opet zatvorile.

Uvrijedio vrhovnog vođu

Uhapšen je 2015. godine i osuđen na 8 godina zatvora jer je “uvrijedio vrhovnog vođu“ i “govorio protiv države“, rekli su iz organizacije za ljudska prava Iran Human Rights Monitor (Iran HRM). Prema optužnici, uvrede je iznio u statusu na svojoj Facebook stranici.

Vlasti su mu kasnije smanjile trajanje zatvorske kazne te je pušten na slobodu nakon 2 i pol godine zatvora. Nekoliko mjeseci kasnije, opet je uhićen i zatvoren zbog sličnih optužbi.

60 dana štrajka glađu

U listopadu ove godine započeo je sa štrajkom glađu zbog uvjeta u zatvoru i zbog toga što mu nije bilo omogućeno pravo na odvjetnika, rekli su iz udruge Iran HRM.

Također, s obzirom na to da su ga drugi zatvorenici zlostavljali, smatrao je da su mu prekršena prava jer ga se nije smjestilo među političke, već kriminalne zatvorenike.

Tražio je premještaj iz strogo čuvanog zatvora u gradu Kom na neku drugu lokaciju.

Aktivista su ga više puta za vrijeme trajanja njegovog štrajka glađu vodili u bolnicu.

Sestra Sayadija Nasirija, Elaheh, rekla je kako su vlasti obavijestile obitelj o njegovoj smrti i zamolile je da preuzme njegovo tijelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara