Iranski brodovi pokušali zaustaviti britanski tanker u Hormuškom tjesnacu?

Iranski brodovi pokušali zaustaviti britanski tanker u Hormuškom tjesnacu?
Ilustracija: EPA

VELIKA Britanija zabrinuta je zbog pokušaja iranskih brodova da zaustave naftni tanker u Hormuškom tjesnacu i poziva na smirivanje napetosti, priopćio je u četvrtak glasnogovornik premijerke Therese May.

Kako je ranije naveo, tri broda za koje se vjeruje da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi približila su se britanskom tankeru u vlasništvu British Petroleuma nastojeći mu omesti prolaz, no nakon upozorenja s britanskog ratnog broda koji je bio u pratnji, iranski brodovi su se povukli s mjesta događaja.

London prati situaciju 

Britanski ministar Jeremy Hunt je za Al Jazeeru izjavio da London prati situaciju oko svog tankera te da je ponosan kako je Kraljevska mornarica reagirala, bez eskalacije napetosti, aludirajući na ratni brod "HMS Montrose" koji je bio prisiljen stati između iranskih brodova i britanskog tankera i izdati verbalna upozorenja iranskim brodovima, nakon čega su se oni povukli.

I ministrica obrane Penny Mordaunt pohvalila je Kraljevsku mornaricu zbog poštovanja međunarodnog zakona, tj. pomaganja komercijalnom brodu da neometano prođe kroz Hormuški tjesnac.

"Zahvaljujem Kraljevskoj mornarici na profesionalizmu, poštovanju međunarodnog zakona i potpori slobodnoj plovidbi brodskom rutom koja je ključna za globalnu trgovinu", kazala je ministrica.

Iranska Revolucionarna garda opovrgnula je u četvrtak ujutro da se zbio izgred u Hormuškom tjesnacu s britanskim tankerom, ali nije propustila zaprijetiti da će Velika Britanija i SAD "gorko zažaliti" što su prošli tjedan zaplijenili iranski tanker Grace1 u vodama ispred Gibraltara pod sumnjom da krši sankcije prevozeći sirijsku naftu.  

Zapovjednik čuvara revolucije Ali Fadavi osudio je "glupost" tog čina, "odlike koja ne manjka američkom predsjedniku, a u određenoj mjeri i Britancima".  

"Nije bilo nikakva sukoba sa stranim brodovima, uključivo britanskima, u posljednja 24 sata", napisali su Čuvari revolucije u priopćenju koje je objavila njihova novinska agencija Sepah News.

Iran kaže da je sve neutemeljeno

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif osudio je "neutemeljene navode plasirane kako bi se stvorile napetosti", prenijela je službena iranska agencija IRNA. 

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je u srijedu Veliku Britaniju da će snositi "posljedice" zbog zapljenjenog iranskog tankera u Gibraltaru.

Mohsen Rezai, bivši zapovjednik Čuvara revolucije, napomenuo je da bi Iran mogao zaplijeniti britanski tanker kao odmazdu za britansku akciju.

I ministar obrane Amri Hatami ustvrdio je u ponedjeljak da zapljena broda Grace 1 neće ostati "bez odgovora".

Napetosti u Perzijskom zaljevu rastu otkako se američki predsjednik Donald Trump u svibnju 2018. povukao iz međunarodnog sporazuma što ga je šest svjetskih sila sklopilo s Iranom kojim se Iran obvezuje prekinuti program razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija. Uz povlačenje iz sporazuma Trumpova administracija obnovila je sankcije Iranu koji prijeti da će prestati poštovati svoje obveze iz sporazuma ako Europa ne održi svoja obećanja dana Teheranu da će ga zaštititi od američkih sankcija.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara