Iranski veleposlanik: "Nacistima bi bilo potrebno 15 godina za spaljivanje tijela šest milijuna Židova"

IRANSKI veleposlanik u Portugalu izjavio je za portugalski radio da bi nacistima bilo potrebno punih 15 godina za spaljivanje tijela šest milijuna ljudi, koliko je Židova ubijeno tijekom Drugog svjetskog rata, čime se svrstao u niz iranskih dužnosnika koji u posljednje vrijeme nastoje umanjiti holokaust.

"Kada sam bio veleposlanik u Varšavi posjetio sam Auschwitz i Birkenau dva puta, i točno sam izračunao", rekao je iranski veleposlanik Mohammed Taheri u intervjuu za portugalski radio RTP. "Da bi se u prah i pepeo pretvorilo šest milijuna ljudi potrebno je 15 godina", rekao je Taheri.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u nekoliko navrata izrazio sumnju da se holokaust opće dogodio. Također je pozvao na brisanje Izraela s karte svijeta.

"Kada naš predsjednik želi razgovarati o holokaustu s povjesničarima i znanstvenicima, cijeli je svijet protiv njega", kazao je Taheri, govoreći o planovima iranskog predsjednika da organizira znanstvenu konferenciju o holokaustu.

"Povjesničari se moraju okupiti da bi iznijeli svoje mišljenje", dodao je Taheri.

Taheri se osvrnuo i na sporne karikature proroka Muhameda koje su izazvale prosvjede muslimana diljem svijeta. "Mislimo da je to cionistička urota kojom se želi sukobiti muslimane i kršćane", kazao je iranski veleposlanik.

Iranski list Hamšahari na te je crteže odgovorio otvaranjem natječaja za karikature o holokaustu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara