Irska zbog Brexita ne želi ukinuti ljetno računanje vremena

Irska zbog Brexita ne želi ukinuti ljetno računanje vremena
Foto: Epa

IRSKA će se usprotiviti prijedlogu EU-a o ukidanju pomicanja sata unaprijed u proljeće i vraćanja na astronomsko vrijeme na jesen - tzv. ljetno i zimsko računanje vremena, pribojavajući se da bi, u suprotnom, taj otok zbog Brexita mogao biti podijeljen u dvije vremenske zone.

EU je prvi put primijenio jedinstveni ljetni režim 1980. kako bi se zajamčio ujednačeni pristup pomicanju sata na zajedničkom tržištu, no Europski parlament je u ožujku ove godine izglasao da se od 2021. ukine sezonsko pomicanje sata.

Pola godine u različitim vremenskim zonama

Prema nacrtu zakona koji su prihvatili zastupnici EP-a, članice EU-a koje odluče zadržati ljetno računanje vremena, zadnji će put sat pomaknuti posljednje nedjelje u ožujku 2021. Države koje žele zadržati standardno, astronomsko (zimsko) računanje, zadnji će put prilagoditi sat posljednje nedjelje u listopadu 2021.

Kako bi zakonodavni prijedlog EP-a postao zakon, trebat će potporu 55 posto zemalja članica EU-a koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije.

Ako bi Velika Britanija nakon Brexita zadržala ljetno računanje vremena, Republika Irska i Sjeverna Irska, koja je dio Ujedinjene Kraljevine, bile bi pola godine u različitim vremenskim zonama.

Irski ministar pravosuđa Charkie Flanagan je kazao da bi to "izazvalo nepotrebne probleme za ljude koji žive na granici te za gospodarstvo na cijelom otoku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara