IS tvrdi da je zauzeo pećine Tore Bore te kako im je tamo novo uporište

IS tvrdi da je zauzeo pećine Tore Bore te kako im je tamo novo uporište

Foto: 123rf

MILITANTI Islamske države, pod pritiskom američkih i afganistanskih snaga, našli su novo uporište u Tori Bori, planinskom području isprepletenom pećinama uz afganistansku granicu s Pakistanom, objavili su dužnosnici.

Zabačenom regijom u provinciji Nangarhar služio se krajem 2001. ubijeni vođa al-Qaede, Osama bin-Laden, skrivajući se od američkih vojnika i njihovih afganistanskih saveznika koji su srušili talibanski režim.

Zauzeli pećine nakon sukoba s talibanima

Afganistanski dužnosnik kaže da su borci IS-a zauzeli komplekse pećina u Tori Bori nakon sukoba s talibanima koji su se ondje ranije utvrdili.

"Ta područja bila su uporišta talibana, ali sada su ih u borbama zauzeli pripadnici IS-a", rekao je zapovjednik regionalne policije, Shah Wali.

Glasnogovornik talibana, Zabihullah Mujahid, potvrdio je da su džihadisti osvojili nekoliko sela, ali je zanijekao da su zavladali Torom Borom.

Amerikanci obećali IS poraziti ove godine

Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, general John Nicholson, obećao je da će ove godine poraziti IS i u travnju se poslužio jednom od najvećih konvencionalnih bombi kako bi napao kompleks pećina kojima se borci IS-a služe u obližnjem okrugu Achin.

"Nakon Achina, IS je tražio drugo uporište i sada ga ima", rekao je Wali.

Zapovjednik IS-a u Afganistanu, Abu Omar Khorasani, kaže da su njegovi borci usvojili Toru Boru i nastavljaju borbu protiv vladinih snaga koje s kopna i iz zraka podupiru Amerikanci.

"Sada smo u Tori Bori, ali to nije kraj", istaknuo je Khorasani. "Planiramo zauzeti još područja od vlade i talibana", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara