ISIS pogubio desetke članova sunitskog plemena koje se bori protiv njih: Ispucali im metke u čelo

ISIS pogubio desetke članova sunitskog plemena koje se bori protiv njih: Ispucali im metke u čelo

Screenshot: YouTube

EKSTREMISTIČKA sunitska skupina Islamska država (IS) pogubila je na zapadu Iraka 70 pripadnika sunitskog plemena koje je saveznik vlade, doznaje se od plemenskog vođe i UN-a.

Žrtve, pripadnici plemena Albu Nimr, pogubljeni su blizu Tartara, sjeverno od Ramadija, glavnog grada pokrajine Al Anbara, rekao je za AFP plemenski vođa Naim Gaud.

"Žrtve su bili očevi i braća pripadnika policije, vojske i plemenskih boraca koji se bore protiv DAESH-a (arapska kratica za IS)", rekao je.

"DAESH ih je pogubio hitcima iz vatrenog oružja", dodao je.

Hatem al-Gaud, drugi pripadnik tog plemena rekao je pak u telefonskom razgovoru za AFP da su džihadisti IS-a skupili desetke pripadnika tog plemena i ispalili im metak u čelo u blizini Tartara. No nije mogao reći kamo je IS prenio trupla.

UN-ovo izaslanstvo u Iraku potvrdilo je ta masovna pogubljenja. "Ovo nije prvi napad na pripadnike Albu Nimra otkako su se djelatno usprotivili IS-u", potvrdilo je UN-ovo izaslanstvo u elektroničkoj poruci AFP-u.

Iračke sigurnosne snage su uz potporu zračnih udara protudžihadističke međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država, u nedjelju počele veliku operaciju zapadno od Ramadija, još više se približivši glavnom mjestu pokrajine Al Anbara koje su džihadisti zauzeli u svibnju.

Sunitska plemena u Iraku su duboko podijeljena glede IS-a koji ih nastoji privući ili pokoriti izmjenjujući 'mrkvu i batinu', ocjenjuju analitičari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara