ISIS razvio sofisticirane projektile koji mogu srušiti putničke avione, a gotovo uvijek pogađaju metu

ISIS razvio sofisticirane projektile koji mogu srušiti putničke avione, a gotovo uvijek pogađaju metu

Screenshot: Sky news

ZNANSTVENICI i stručnjaci za oružje u Islamskoj državi navodno su razvili sofisticirano novo oružje kojim mogu srušiti putničke zrakopolove, javlja Independent. Nedavno otkrivene snimke prikazuju džihadiste u Raqqi kako izrađuju termalnu bateriju koja se koristi u otpisanim projektilima zemlja-zrak.

Kako tvrde stručnjaci, terorističke organizacije slična oružja su posjedovale već desetljećimca, no problem je u tom što izrada termalne baterije koja je neophodna za rad oružja, zahtijeva i naprednu tehnologiju koja je običnim organizacijana nedostupna.  Kim Sengupta, stručnjak za obranu, kaže da objava tih snimki predstavlja iznimno bitan razvoja događaja.

"Nakon što su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo ušli u Afganistan 2001., postojale su određene bojazni da će projektili što su ih Amerikanci dali mudžahedinima za borbu protiv Rusa biti iskorišteni u borbama protiv SAD-a. Takvo što se nikad nije dogodilo zato što baterije u projektilima imaju ograničen vijek trajanja, a Talibani nisu uspjeli zaobići taj problem. Ako je ISIS razvio način zamjene tih baterija, bit će to velik razlog za zabrinutost", izjavio je Sengupta.

Snimke koje je objavio Sky News, a za koje tvrdi da su ih dobili od pripadnika Slobodne sirijske vojske, navodno prikazuju projektile za koje su ISIS-ovci ustvrdili da u 99 posto slučajeva pogađaju metu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od bitnijih pronalazaka koji se tiču ISIS-a

Zabrinutost da bi ISIS mogao iskoristiti napuštenu ili zastarjelu zapadnjačku opremu dosegle su vrhunac 2014. godine kada su zaplijenili vozila i oružje iračke vojske tijekom mnogih vojnih pobjeda te godine.

Pojedine snimke prikazuju militante koji daljinski upravljaju vozilima, a postavili su i lutke u prirodnoj veličini, koje otpuštaju toplinu kako bi prevarili termalne senzore te automobilima bombama dopustili pristup važnim ciljevima i metama.

Stručnjak za eksplozive Chris Hunter rekao je kako otkriće snimke predstavlja jedan od najbitnijih obavještajnih pronalazaka koji se tiču Islamske države.

"Njihove propagandne snimke iznimno su visoke kvalitete. Izrađene su na jako specifičan način. Ove nove snimke su snimljene isključivo da prenesu istraživački napredak. Daju nam odličan uvid u njihov napredak te njihove ciljeve, ali najbitnije je da nam daju uvid u raznolikost prijetnja koje nam spremaju", rekao je Hunter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara