Iskustva poduzetnika sa suludim natječajem za EU novac: "66 sekundi do dna"

Iskustva poduzetnika sa suludim natječajem za EU novac: "66 sekundi do dna"
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

KAKO smo danas objavili, Hrvatska novac Europske unije dijeli onima koji najbrže kliknu, u nekoj verziji bizarne nagradne igre kakvu može osmisliti samo hrvatska administracija, a Indexu su se javili ogorčeni poduzetnici koji su prepričali svoje iskustvo s "natječajem".

>> Pogledajte ovo ludilo: Hrvatska novac EU-a dijeli onima koji najbrže kliknu

Bizarna igra državne administracije - tko prvi klikne, njemu europski novac

Podsjetimo, uhljebima se ne da zaprimiti sve zahtjeve pa onda napraviti odabir najboljih, nego su natječaji organizirani po principu tko prvi klikne, dobije novac, a ostalima više sreće drugi put. 

Posljednji u nizu takvih natječaja bio je onaj za povećanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednji poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije, kroz koji se dijelilo oko 53 milijuna kuna. 

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić putem svog Facebook profila pozvala je poduzetnike da joj se jave kako bi zajedno sastavili prigovor na ovakav natječaj jer su joj se više njih koji su sudjelovali požalili da su kliknuli točno u 11:00 sati kada je otvoren natječaj, a u povratnim porukama pisalo im je kako su predali prijavu u 11 sati i 20 sekundi, 38 sekundi, 60 sekundi i nakon minutu i 45 sekundi, iako su svi kliknuli u isto vrijeme.

Indexu je sada svoje iskustvo s konkretnim natječajem ispričao revoltirani poduzetnik koji je želio ostati anoniman, a njegov je identitet poznat redakciji. 

Ogorčeni poduzetnik: Država me napravila budalom

Kaže da ga je država napravila budalom.

"Najkraće bih to opisao - od vrha do dna za 66 sekundi. Nakon više od dva tjedna uloženog truda u pisanje projekta jučer je sve trebalo sjesti na svoje. Točno u 11:00 sati bile su otvorene prijave. Obavljao sam posao u gradu i kao debil teglio sa sobom laptop da bih se mogao prijaviti na natječaj. U 10:45 sam izvadio laptop i spojio sam se na sustav, sve je radilo normalno. Klikao sam svako malo da vidim jesu li otvorene prijave. Došlo je tih 11:00:00 sati, odmah sam kliknuo naravno i sustav uopće ne reagira, izbacuje poruke da prijave nisu otvorene i u zagradi piše vrijeme npr. 11:00:10, što je čudno jer prijave su bile otvorene od 11:00:00", opisuje poduzetnik kako je sve krenulo nizbrdo. 

No, iako je naslutio probleme, nije gubio nadu i dalje je pokušavao. 

"Klikao sam tako par puta i izbacivala mi se ista poruka, a onda me odjednom pitalo želim li potvrditi prijavu. Kliknuo sam da potvrdim i izbacilo mi vrijeme prijave u 11:01:06. Ne trebam ni naglašavati da sam bio sav sretan i zadovoljan misleći da sam se uspio provjeriti. Odmah mi je stigla poruka da je sve bilo uspješno, da projekt ide u daljnju proceduru. Došao sam doma i nakon sat dva vidim mail od konzultantice. Otišao sam se ulogirati i šokirao sam se kad sam vidio da prijava nije prošla. Zašto? Zato jer su prošli samo oni koji su se prijavili u prvih tridesetak sekundi", prepričava horor iskustvo s državnom administracijom.

"Tko je tu lud? Ovakve natječaje ne rade ni po seoskim zadrugama"

Nije mogao vjerovati da mu je tek tako država uskratila novac iz EU fondova, i to samo zato što nije imao sreće u njihovoj bizarnoj lutriji. 

"Tko je tu lud? Znači nečiji trud ovisi o tih tridesetak sekundi. Je li to Milijunaš? Ili najbrži prst? Ispada da sve zapravo prvenstveno ovisi o tome kakvu netko ima internetsku vezu pa najviše profitiraju oni s optičkom vezom. I gdje je tu onda jednakost i ravnopravnost? Ovakve natječaje ne rade ni po seoskim zadrugama, pa bolja metoda od ove je da izvlače kuglice s brojevima i naprave lutriju od svega toga", ogorčen je poduzetnik.

Kaže da nikada nije tražio ništa od države, a sada ga je uspjela zakinuti i za novac koji je zapravo novac Europske unije i koji je vidio kao priliku za unaprjeđenje posla. 

"Nikada nisam od države uzeo ni lipu kroz poticaje, ni od burze, ni ništa, ali sam ovdje konkretno vidio priliku da tvrtku dignem na jednu puno veću razinu i to mi se činilo kao dobra prilika. Zamislite samo kako je onima koji su rekli da će npr. zaposliti 5 osoba, a javili su se nakon 35 sekundi? Sav njihov trud neće uopće ni biti uzet u razmatranje, sve što su napisali mogu slobodno i zapaliti, jer nitko taj projekt neće ni pogledati. Možda je moj projekt najlošiji među poslanima i možda ne zaslužujem ni lipu poticaja, ali zašto on ne bi zaslužio da ga netko pogleda ako je već uložen toliki trud?", pita se poduzetnik.  

Javilo nam se još poduzetnika: "Ovo je totalno sranje"

No on nije jedini koji se javio Indexu ogorčen načinom na koji Hrvatska dijeli EU novac. 

"I mi smo se prijavili na ovaj natječaj u 11:00,00,00, a dobili smo obavijest da je zahtjev zaprimljen u 11:01,11 i nešto stotinki. Katastrofa!

Sustav je totalno sranje ako ne može obraditi istovremeno nešto manje od 1000 klikova. Pa to može svaka trećerazredna web stranica. Odbrojavali smo sekunde. I onda totalno sranje! Nemam riječi. Toliko truda i rada otišlo u vjetar. Sad mi je žao što nismo sve snimali. 

Pogotovo zato što nam se slična stvar dogodila i za 'vaučere za MSP-ove'. Tada se 15 minuta prije 11 sati nismo uopće mogli logirati u sustav. Jedva smo uspjeli predati prijavu u 11:05 i nešto.

Zašto sustav odmah ne prikazuje javno redoslijed prijava s kodom? Zašto se čeka nekoliko minuta ili sati da se sve stigne uštimati pa tek onda objavljuje lista i obustava? To bi sve trebalo biti uživo! Ne mogu zaključiti ništa drugo osim da je sve namjerno osmišljeno da bude opet podložno manipulacijama, korupciji i kriminalu!", napisao je direktor jedne turističke firme. 

Javila nam se još jedna poduzetnica.

"Javila sam se na dotični natječaj i zbog brzine interneta se uspjela logirati u 11:00:47 i nisam prošla natječaj!", napisala je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara