Islamisti ISIS-a grčevito brane Faludžu, u gradu kao taoce drže brojnu djecu

Islamisti ISIS-a grčevito brane Faludžu, u gradu kao taoce drže brojnu djecu

Foto: Hina

ISLAMSKA država (IS) žestoko se odupire naletu iračkih snaga na Faludžu, izjavio je irački ministar financija Hoshiyar Zebari, ocijenivši da će zauzimanje grada potrajati.

"Faludža je tvrd orah", rekao je Zebari, pojasnivši da IS drži civilno stanovništvo kao taoce. "Ne daju im pobjeći i žestoko se bore", dodao je ministar.

Faludža, 50 kilometara zapadno od Bagdada, uporište je sunitskih boraca koji su se borili protiv američke okupacije, a potom i šijitske vlade u Bagdadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
IS je u tom gradu podigao svoju crnu zastavu u siječnju 2014., prije nego je pomeo veći dio iračkog sjevera i zapada i nakon toga u Mosulu proglasio kalifat.

"Borci IS-a su se ukopali, Faludža je problem za novi Irak od samog početka. Prije je to bilo uporište Al Kaide", pojasnio je Zebari.

Ukoliko padne, Faludža će nakon Tikrita i Ramadija biti treći irački grad koji je vraćen u ruke vladinih snaga. Premijer Haider al-Abadi je izrazio nadu da će 2016. godina osvajanjem Mosula, de facto prijestolnice islamističkih boraca, biti godina "konačne pobjede" nad IS-om.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara