Islamistički i desni ekstremizam- prijetnja sigurnosti

Islamistički i desni ekstremizam i dalje predstavljaju najveću opasnost za unutarnju sigurnost Njemačke, priopćio je njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom predstavljanja redovitog godišnjeg izvješća Ureda za zaštitu ustavnog poretka u utorak u Berlinu. L

"Njemačka je i dalje dio globalne opasne zone kada je u pitanju islamski terorizam", izjavio je Schily i naglasio da je i dalje osnovna zadaća njemačkih tijela sigurnosti borba protiv islamskog terorizma.

"Kolika je opasnost pokazuje i u posljednji trenutak spriječen napad na iračkog predsjednika Alawija u prosincu prošle godine", rekao je Schily.

"Britanski, američki, izraelski i židovski objekti u Njemačkoj i dalje su meta islamskih ekstremista", izjavio je Schily te dodao da se broj članova islamsko ekstremnih organizacija u prošloj godini povećao za oko 1800 te da sada iznosi 31 800.

Isto tako je zabrinjavajući porast značenja desno ekstremne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) te broj pripadnika neonacističke scene. Posebice zabrinjava porast desno radikalnih pristaša među mladima te pojačana aktivnost NPD-a ispred škola i mjesta gdje se okuplja mladež.

Kako je priopćeno, više od 50 posto svih registriranih skinheadsa i neonacista dolazi s područja bivšeg DDR-a iako na istoku Njemačke živi samo oko 20 posto od ukupnog broja stanovnika.

(Hina) xnkre ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara