Islamska država preuzela odgovornost za masakr na svadbi u Afganistanu

Islamska država preuzela odgovornost za masakr na svadbi u Afganistanu
Foto: FaH/EPA

MILITANTI Islamske države danas su preuzeli odgovornost za samoubilački napad na svadbenu dvoranu u Kabulu u kojemu su ubijene 63 osobe, čime su pokazali kakve opasnosti prijete Afganistanu čak i ako talibani uspiju postići sporazum sa Sjedinjenim Državama. 

U eksploziji u subotu kasno navečer ranjeno je više od 180 ljudi, a među žrtvama je mnogo žena i djece, otkrili su afganistanski dužnosnici. 

Talibani pregovaraju sa SAD-om, Islamska država ne

Napad se dogodio u vrijeme dok talibani sa SAD-om pokušavaju ispregovarati sporazum o povlačenju američkih snaga iz države u zamjenu za prihvaćanje mirovnih pregovora s afganistanskom vladom koja ima podršku Washingtona.

U tim razgovorima ne sudjeluje Islamska država koja se u Afganistanu pojavila 2014. te se bori protiv obiju strana uključenih u pregovore. 

Militanti su preuzeli odgovornost za napad u šijitskoj četvrti u Kabulu putem aplikacije za slanje poruka Telegram, kazavši kako se njihov bombaš uspio infiltrirati među "nevjernike". 

Krivci za najkrvavije terorističke napade u Afganistanu zadnjih godina

Islamska država odgovorna je za neke od najkrvavijih terorističkih napada u Afganistanu u posljednjih nekoliko godina, a dio njih je bio usmjeren protiv šijitske manjine. 

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani izjavio je ranije u nedjelju kako talibani ne mogu pobjeći od odgovornosti za taj "barbarski" napad, no oni su odbacili bilo kakvu umiješanost.

U nedjelju ujutro zabilježene su nove žrtve u Afganistanu.

Između 10 i 12 osoba poginulo je nakon što je vozilo naletjelo na eksplozivno sredstvo u sjevernoj pokrajini Balk, rekao je dužnosnik. 

Incident se dogodio na području Davlat Abada, nedaleko od granice s Turkmenistanom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara