ISLAMSKI DŽIHAD BI PRIHVATIO PRIVREMENU DRŽAVU NA TERITORIJIMA IZ 1967.

Islamski džihad mogao bi prihvatiti osnivanje privremene palestinske države na teritorijima koje je Izrael okupirao u ratu 1967., rekao je u utorak visoki dužnosnik te militantne palestinske skupine. L

To je prvi puta je ta mala skupina, koju smatraju radikalnijom od Hamasa, tako jasno izražava spremnost na prihvaćanje takvog kompromisnog rješenja.

Islamski džihad odriče Izraelu pravo na postojanje i zauzima se za osnivanje neovisne države na cijelom području povijesne Palestine iz doba britanskog mandata, tj. na teritoriju koji obuhvaća današnji Izrael, Zapadnu obalu i pojas Gaze.

"Smatramo da je Palestina naša domovina i da su je Izraelci silom okupirali", rekao je Džihadov visoki dužnosnik Nafez Azzam.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali "mi možemo prihvatiti privremenu palestinsku državu koja bi privremeno pokrivala cijeli pojas Gaze, Zapadnu obalu i Jeruzalem", rekao je.

On je istaknuo da bi takva palestinska država morala obuhvaćati sve teritorije okupirane 1967. i imati "potpunu suverenost", a u njoj ne bi smio ostati niti jedan židovski doseljenik.

(Hina) tm rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara