Islamski džihad opovrgava povezanost s uhićenima u SAD

PALESTINSKA militantna skupina Islamski džihad objavila je u petak kako nije povezana s četvoricom muškaraca uhićenih u četvrtak u Sjedinjenim Državama zbog sumnji da su prikupljali sredstva za njezine terorističke aktivnosti.

Odbacila je i optužbe protiv još četvorice muškaraca, koji još nisu uhićeni jer se trenutačno ne nalaze u Sjedinjenim Državama, tvrdeći da s trojicom nije povezana, a da četvrti, glavni tajnik Džihada Abdullah Shallah u Sjedinjenim Državama nije prekršio zakon.

Optužnica navodi da su ta osmorica od 1984, iznuđujući novac od drugih ljudi, financijski podupirali Islamski džihad s namjerom ubijanja ljudi u inozemstvu.

Svakom od optuženih prijeti kazna doživotnog zatvora ukoliko budu osuđeni.

Islamski džihad objavio je i da ne namjerava napadati američke mete u znak osvete za ta uhićenja i optužbe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uhićen je profesor na Sveučilištu južne Floride, Sami Amin al-Arian (45), kojega se smatra vođom skupine.

Osim njega, uhićena su još trojica pripadnika Islamskog džihada, a za svu četvoricu se tvrdi da su na Sveučilištu južne Floride uspostavili terorističku ćeliju.

U Tampi na Floridi uhićeni su Sameeh Hamoudeh (42) i Hatim Najifariz (30), dok je Ghassan Zeyed Ballut (41) uhićen u Chicagu.

Prema optužnici, skupina je osiguravala financijsku potporu Islamskom džihadu preko niza organizacija u Sjedinjenim Državama, rješavala unutarnje sukobe, pomagala objavljivanje preuzimanja odgovornosti za terorističke napade i obmanjivala američku službu za imigraciju kako bi pomogla teroristima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara