Ispadi Krškoga "zadnje upozorenje"

NUKLEARKA Krško od utorka navečer opet je uključena u elektroenergetski sustav, ali dva njezina ispada zbog manjih tehničkih problema u sekundarnom, nenuklearnom dijelu, ukazuju na sve slabosti slovenskog elektroenergetskog sustava, navode u srijedu slovenski mediji.

Ljubljansko "Delo" piše da slaba mreža dalekovoda, sve veća domaća potrošnja, te velika trgovina energijom na potezu jugoistok-sjeverozapad prijete situacijom u kojoj bi moglo doći do "raspada sustava i električne pomrčine".

Krško se, navodi list, zbog greške na ventilu turbine, najprije zaustavilo u nedjelju ujutro, nakon toga počeli su zbog jake bure ispadati dalekovodi prema Hrvatskoj, primorskom dijelu države i prema Ljubljani", navodi list.

Do neprilika je, tvrdi "Delo", došlo još prošloga četvrtka zbog velikog protoka energije po slovenskoj mreži, pa je zbog ugroze djelovanja elektroenergetskog sustava bio ograničen uvoz struje iz Hrvatske, te izvoz u Austriju. Prema nekim informacijama, navodi list, slovenski su dalekovodi u tom trenutku bili samo 15 megavata ispod granice topljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijenosna mreža je na granici mogućnosti i ako ne dobijemo nove kapacitete, mogla bi nam se dogoditi Italija ili Kalifornija", rekao je za list Vekoslav Korošec, direktor slovenske elektroprivrede Eles, aludirajući na neulaganje u prijenosnu mrežu i teškoće u opskrbi strujom koje su nekoć pogodile te države.

Direktor holdinga slovenskih elektrana HSE Drago Fabijan upozorava u razgovoru za "Delo" da Slovenija treba nove proizvodne kapacitete za proizvodnju električne struje i da su dva ispada nuklearke Krško bila svojevrsno upozorenje u tom smislu.

"Opskrba je već sada ugrožena, sustav je ranjiv, a potrošnja stalno raste", rekao je Fabijan koji tvrdi da je Slovenija previše ovisna o stranim izvorima energije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara