Ispovijest bivšeg islamskog ekstremista: "Znam kako spriječiti buduće napade"

Ispovijest bivšeg islamskog ekstremista: "Znam kako spriječiti buduće napade"

Foto: 123rf

"SA DRUGIM članovima pričao sam kako ćemo postaviti bombu u londonsku podzemnu željeznicu. Bio sam zabrinut zbog moje sposobnosti da to izvedem, ne zbog smrti i jada koju bih prouzrokovao", ispričao je za britanski Independent bivši islamistički radikal.

"Znam kako radikalizacija djeluje, ja sam bio onaj koji je to radio. Ja sam birao ljude, baš kao što sam i ja bio izabran. Koristio sam ubojitu kombinaciju nezadovoljstva životom u lokalnoj zajednici i uvježbanih priča kako bi ih namamio", svoje iskustvo priča bivši član organizacije Al-Muhajiroun koja je zabranjena, a poznata je pod imenom ISIS UK.

"Kad sam se prvi put susreo s tom organizacijom, islamistička priča brzo mi je dala svrhu kojom sam mogao objasniti svoje osobno i društveno nezadovoljstvo. Ekstremizam je proces koji iskorištava ljude. Politički ili nepolitički, religijski ili nereligijski , dat će vam neku jasnoću usred životnih zavrzlama. Taj osjećaj je moćan i sveobuhvatan", piše ovaj islamist.

Smatra kako je ubojica iz Nice dobar primjere klasičnog slučaja rapidne radikalizacije. Nestabilnoj osobi je brzo dana životna svrha.

"Da bi se spriječili daljnji napadi, trebali bismo se usredotočiti na sastojke tog radikalizacijskog procesa, više nego na konačni rezultat", objašnjava.

Potreban novi pristup

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivši potencijalni terorist, koji sada radi u organizaciji koja se bori protiv ekstremizma, kaže da se terorizam promijenio pa se tako mora promijeniti i način borbe protiv istog.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel bio je ženskar i alkoholičar, ali, što je najvažnije, potpuno nepoznat obavještajcima. Proces radikalizacije znatno se smanjio, a za njegov pohod nije koristio nikakvo oružje već najobičniji kamion. Autor teksta smatra da ćemo ubuduće gledati više ovakvih napada koje je nemoguće zaustaviti.

"No, to ne znači da smo bespomoćni. Samo nam treba promjena strategije. Ljudi moraju shvatiti da nije problem islam, nego ekstremizam", smatra bivši islamist koji rješenje vidi u boljoj socijalizaciji muslimana.

Njima, smatra on, treba dati osjećaj pripadnosti zajednici, a ne da se osjećaju zaboravljeno i isključeno u svijetu koji se brzo mijenja.

"Samo nudeći snažnu alternativu ekstremističkim interpretacijama Kurana, mi ćemo osvojiti srca i umove ranjenih pojedinaca", smatra.

"Džihadizam će i dalje biti uspješan ako ne promijenimo naš pristup i ne ponudimo novu interpretaciju islama. Sigurnosne službe možda ne mogu spriječiti napade poput onoga u Nici, ali civilno društvo može", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara