Istarski HDZ: Stečaj Uljanika IDS želi iskoristiti za napad na vladu i HDZ

Istarski HDZ: Stečaj Uljanika IDS želi iskoristiti za napad na vladu i HDZ
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U ISTARSKOM HDZ-u su ocijenili kako su jalovi pokušaji vrha IDS-a da za propast Uljanika okrivi vladu i drže sramotnim što predsjednik te stranke situaciju oko Uljanika koristi u svrhu političkog obračuna i samopromocije.

"Priča oko Uljanika svela se na jedno - vlada je u pokušaju spašavanja pulskog brodogradilišta napravila sve, lokalna vlast predvođena IDS-om nije napravila ama baš ništa", ocijenio je predsjednik HDZ-a Istre Jurica Šiljeg i dodao da se "u Puli dobro zna kako se u Uljaniku zapošljavalo, napredovalo i koja je politička stranka u Uljaniku imala prolaz".

Ustvrdio je i da je upropaštavanje Uljanika trajalo godinama, a da je lokalna vlast o tome šutjela i zajedno s članovima Uprave Uljanika "nerijetko ispijala pjenušce".

Sramotno je, kazao je, što predsjedniku IDS-a nije ništa sveto, pa tako ni brodogradilište koje je svojevremeno hranilo tisuće obitelji diljem Pule i Istre.

"Upravo suprotno, on Uljanik koristi u svrhu političkog obračuna, bildanja mišića i samopromocije. Njegova tvrdnja "da je Uljanik u nekoj drugoj županiji, mi danas ovo ne bismo gledali" apsolutno je točna jer da je Uljanik u nekoj drugoj županiji, IDS mu ne bi mogao ni primirisati, ne bi se preko noći mijenjali prostorni planovi s namjerom da se Uljanik iseli iz Pule, ne bi se skrivećki dogovarao nekretninski biznis", ustvrdio je Šiljeg.

Podsjetio je da je vlada u ovom mandatu za Uljanik izdvojila 4,2 milijarde kune iz državnog proračuna, devet mjeseci osigurana je isplata plaća radnicima, a vlada je - u nastojanju da ne dođe do gašenja brodogradilišta - napravila sve što je u okviru zakona moguće. 

"Uljanik je preživo sve, ali ne i pustošenje najvećih istarskih sinova"

"Vjerovnici Uljanika danas su odlučili da Uljanik s dugovima od oko pet milijardi kuna i imovinom od samo 1,75 milijardi kuna nema nikakve budućnosti. Dugovi Uljanika znatno premašuju vrijednost njegove imovine, i to za gotovo tri puta. Ključno je pitanje kako je uspješno brodogradilište dospjelo u ovakve dugove, čiji je to bio interes i tko je za to odgovoran. To su odgovori koje građani postavljaju i na koje mi želimo odgovore, te apeliramo na institucije da to istraže", poručio je Jurica Šiljeg.

"Uljanik je preživio dva svjetska rata, ali, unatoč brojnim naporima vlade, nije uspio preživjeti pustošenje koje su mu omogućili oni koji se nazivaju najvećim istarskim sinovima", zaključio je predsjednik istarskog HDZ-a.  

Inače, pulski gradonačelnik Boris Miletić ocijenio je u srijedu, nakon odluke Skupštine vjerovnika kako Uljanik d.d. kao krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju, da je sudbina Uljanika i njegovih radnika i dalje u rukama vlade te kako je današnjom odlukom "produžena agonija radnika jer vlada opet, po tko zna koji put, odugovlači s donošenjem odluke o sudbini brodogradnje u Puli".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara