Istarsko maslinovo ulje dobilo zlatnu medalju u New Yorku

Istarsko maslinovo ulje dobilo zlatnu medalju u New Yorku

Screenshot: bestoliveolis.com

ISTARSKO ekstra djevičansko maslinovo ulje Bilini je osvojilo zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju maslinovih ulja u New Yorku. New York International Olive Oil Competition, ili skraćeno NYIOOC, godišnje je natjecanje na koje je ove godine prijavljeno gotovo tisuću uzoraka maslinovih ulja iz tridesetak zemalja svijeta.

Panel sudaca je također međunarodni, a među 18 sudaca ove godine se našla i predstavnica Hrvatske, Dr. Karolina Brkić Bubola. Nagrade se dodjeljuju za sjevernu i južnu hemisferu, monosortna ulja i blendove (višesortna ulja) te, kao posebnu kategoriju, organska ulja. Postoji niz kategorija, ali ono što je očito je činjenica da naša zemlja postaje priznato ime na maslinarskoj karti svijeta.

Hrvatska ulja odlično su prošla: osvojila su 27 zlatnih i 11 srebrnih medalja, a dva su ulja proglašena najboljima u svojoj kategoriji. Maslinovo ulje Bilini dobilo je zlatnu medalju u kategoriji u kojoj je za sjevernu hemisferu najboljim na svijetu proglašeno španjolsko Martin de Prado EVOO Primicia Blend, a za južnu Coupage Blanc by Jose Ignacio iz Urugvaja. 

"Izuzetna nam je čast što smo kao malo obiteljsko gospodarstvo iz Istre osvojili zlatnu medalju u tako raznolikom društvu. Nadamo se da ćemo biti u prilici kušati ulja iz naše kategorije s udaljenih, nama egzotičnih lokacija", poručili su iz OPG-a Rakovac koje proizvodi maslinovo ulje Bilini.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara