Istekao krajnji rok za zarobljenog izraelskog vojnika u Gazi

Istekao krajnji rok za zarobljenog izraelskog vojnika u Gazi

KRAJNJI rok koji su palestinski militanti odredili za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika u zamjenu za jednog zarobljenog izraelskog vojnika istekao je u utorak ujutro, uz odbijanje Izraela da prihvati razmjenu i nastavak njegovih vojnih operacija u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Tri palestinske frakcije u pojasu Gaze, uključujući i vojno krilo vladajućeg islamističkog pokreta Hamas, dali su Izraelu rok za odgovor do jutros u 6 sati po lokalnom vremenu (03:00 GMT).

Nakon isteka tog roka nema informacija o sudbini 19 godišnjeg narednika Gilada Shalita, koji je zarobljen u prekograničnom upadu iz Gaze 25. lipnja.

Odbijajući pregovarati o razmjeni zatvorenika, Izrael je pokrenuo svoju prvu ofenzivu protiv pojasa Gaze od povlačenja s tog područja prošloga ljeta, grupirajući kopnene i oklopne snage za izvođenje operacija širih razmjera i dublji prodor na palestinski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori palestinskih snaga sigurnosti izvijestili su da su Izraelci noćas povećali broj tenkova i oklopnih vozila na sjevernom rubu pojasa Gaze.

U zračnim udarima izvedenim noćas u sjevernom dijelu pojasa Gaze ubijen je jedan palestinski militant a dvojica su ranjena, dok su, prema navodima izraelske vojske, postavljali bombe. U samom gradu Gazi izraelske rakete pogodile su i teško oštetile zgradu Islamskog sveučilišta, koje se smatra snažnim uporištem Hamasa.

Izaelske snage upale su noćas u policijsku postaju u Ramallahu na Zapadnoj obali i odvele trojicu pritvorenih Palestinaca, osumnjičenih za prošlotjedno ubojstvo jednog židovskog naseljenika.

Trojicu muškaraca pritvorila je palestinska policija pod sumnjom za ubojstvo 18-godišnjeg Eliyahua Asherija, čije je tijelo pronađeno 29. lipnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara