USKOK pokrenuo istragu protiv carinika koji su strancima omogućavali boravak u Schengenu

USKOK pokrenuo istragu protiv carinika koji su strancima omogućavali boravak u Schengenu

Ilustracija: FaH

USKOK je pokrenuo istragu protiv carinskog službenika i četvorice policajaca tereteći ih da su od kraja listopada prošle godine na graničnome prijelazu u Slavonskome Brodu i drugim mjestima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za novac stranim državljanima omogućavali reguliranje daljnjega kratkotrajnog boravka na području Schengena.

Istragom su obuhvaćena devetorica okrivljenika - šestorica hrvatskih i trojica bosanskohercegovačkih državljana koje se sumnjiči za zloporabu položaja te primanje i davanje mita, objavilo je u petak Državno odvjetništvo na internetskim stranicama.

Carinski službenik i četvorica policajaca su, po sumnjama Uskoka, na traženje ostalih okrivljenika od 30. listopada prošle godine do 23. svibnja za novac najmanje šest puta u putnim ispravama nekolicine stranih državljana, bez njihova pristupa graničnoj kontroli, otisnuli žig s neistinitim datumom ulaska u Hrvatsku ili izlaska iz nje.

To su radili radi "fiktivnog prikazivanja da su osobe u propisanom roku" napustile Europsku uniju, čime im se omogućava reguliranje daljnjega kratkotrajnog boravka na području Schengena.

Carinski službenik se s dvojicom policajaca na traženje trojice okrivljenika četiri puta dogovorio o realizaciji tog posla, a u dva slučaja, na traženje dvojice okrivljenika, neistinite podatke u putnim ispravama stranih državljana otisnula su dvojica policajaca.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara