Istraga u Sloveniji: Djelatnik ministarstva se ubio zbog mobinga ministra?

Istraga u Sloveniji: Djelatnik ministarstva se ubio zbog mobinga ministra?
Na fotografiji se nalazi ministar kulture, Dejan Prešiček. Screenshot: YouTube (Idea televizija)

SLOVENSKA policija potvrdila je da je po službenoj dužnosti pokrenula pretkazneni postupak kojim provjerava navodni mobing u ministarstvu za kulturu koji je doveo do tragedije kad je zbog šikaniranja od strane ministra dugogodišnji zaposlenik tog  ministarstva počinio samoubojstvo.

"Temeljem medijskih napisa o šikaniranju službenika ministarstva za kulturu provjeravamo razloge za sumnju kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti. Budu li razlozi za sumnju potvrđeni, počet ćemo s pretkazneni postupkom i o tome obavještavati državno odvjetništvo", rekla je ljubljanska policijska uprava u kratkom priopćenju.

Ubio se zbog mobinga?

Portali i alternativni mediji bliski oporbi objavili su prošlog tjedna informaciju prema kojoj se dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B., otac dvoje djece, ubio nakon višemjesečnog "maltretiranja, ponižavanja i mobinga" kojim su nad njim provodili ministar za kulturu Dejan Prešiček i njegov zamjenik Jan Škoberne, te da mainstream mediji i vladajuća koalicija skandal pokušavaju zataškati jer vodeća mjesta u tom ministarstvu drže koalicijski Socijaldemokrati (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca.

U utorak je navode o problematičnim odnosima na ministarstvu za kulturu potvrdio u izjavi i sindikat zaposlenih u sektoru kulture "Glosa", pozvavši premijera da intervenira i smijeni sadašnjeg ministra.

Vodeći slovenski mediji državi u utorak su objavili i pismo zaposlenih na ministarstvu u kojemu navode da od predsjednika vlade očekuju da odmah djeluje kako bi prestala praksa "bezdušnog iskorištavanja javnih službenika  i sredstava u privatne svrhe pod krinkom službenih zaduženja".

Premijer tražio od ministra da se izjasni o slučaju

Portal "Požarreport" čiji je vlasnik i izdavač slobodni novinar Bojan Požar (među ostalim autor "neautorizirane biografije" Melanije Trump), tvrdi kako je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu doznao da se dugogodišnji službenik ministarstva prošlog tjedna psihički slomio nakon trajnog maltretiranja od strane ministra i njegovih suradnika koji su ga koristili kao privatnog vozača za članove njihovih obitelji, iako mu to nije bio posao, a uz ostalo ga pri tome maltretirali, ponižavali i prijetili mu.

Sindikat zaposlenih u kulturi Glosa uputio je pismo premijeru Šarecu pozivajući ga da se slučajevi "mučenja, šikaniranja i mobinga na radnom mjestu" istraže i raščiste, dodavši kako su šokirani samoubojstvom "na ministarstvu za (ne)kulturu".

Kako popodne javljaju slovenski mediji, za sadašnjeg ministra kulture navodno postoje informacije da je i u ranijoj službi kao direktor ljubljanskog  Konzervatorija za glazbu i balet u Ljubljani bio od suradnika optuživan za mobing i prijetnje zaposlenima.

Premijer Šarec je zbog toga svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.

Ministar Dejan Prešiček izjavio je za Slovensku televiziju da je s premijerom već imao razgovor o spomenutom slučaju i da će o tome naknadno dati pismenu izjavu, no da se ne osjeća krivim za smrt zaposlenika ministarstva i da misli da nije napravio ništa što bi bilo uzrok tragedije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara