Istraga ukazuje da bi navodi o tajnim zatvorima CIA-e mogli biti istiniti

Jednomjesečna istraga osnažila je tvrdnje da je američka obavještajna služba CIA vodila mrežu tajnih zatvora u Europi te otimala zarobljenike i premještala ih po državama, rekao je europski istražitelj za ljudska prava u utorak.

Švicarski senator Dick Marty koji za Vijeće Europe istražuje navode o postojanju tajnih zatvora CIA-e u Europi kritizirao je Sjedinjene Države zato što se nisu jasno očitovale o navodima koji su prvi put izneseni u Washington Postu.

No, Marty je rekao da je njegov glavni mandat istražiti postupke europskih vlada i da je teško povjerovati da određene vlade i tajne službe u Europi nisu surađivale sa CIA-om, kršeći pri tome svoje obveze u poštivanju ljudskih prava.

"Pravni postupak koji je u tijeku u nekim zemljama izgleda da ukazuje kako su neke osobe otimane i prebacivane u druge zemlje bez poštivanja bilo kakvih zakonskih standarda", rekao je Marty u pisanoj izjavi nakon podnošenja izvješća u odboru za pravna pitanja i ljudska prava Vijeća Europe u Parizu.

"Do sada prikupljene informacije osnažile su vjerodostojnost navoda o prebacivanju i privremenom zatvaranja pojedinaca u europskim zemljama bez ikakvog sudjelovanja pravosuđa", rekao je Marty ne iznoseći pojedinosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marty je pozvao sve vlade država članica Vijeća Europe da u potpunosti surađuju s istragom, dodavši da se čini kako to ne čine sve zemlje, uključujući njegovu domovinu Švicarsku. Marty je također ocijenio i da je moguće da tajne službe europskih zemalja nisu svoje vlade obavještavale o suradnji sa CIA-om.

SAD nije nikada službeno zanijekao navode o tajnim zatvorima. Ni državna tajnica Condoleezza Rice nije ih opovrgnula tijekom nedavnog posjeta Europi, napomenuo je Marty.

Marty je rekao da je sve zarobljenike koji je držala u Europi CIA sada premjestila, među ostalim i u sjevernu Afriku.

(Hina) xakoz ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara