Istraga vezana za "aferu Alan" još uvijek nije pravomoćna, banka bez komentara

ISTRAGA protiv bivšeg zamjenika ravnatelja Hrvatskog fonda za privatizaciju, Krešimira Starčevića, kojega se tereti da je zloporabio svoj položaj i sklopio štetan ugovor, a koju je pokrenuo zagrebački Županijski sud, još uvijek nije pravomoćna.

Izjavio je to danas glasnogovornik suda Krešimir Devčić, objasnivši da rješenje o pokretanju istrage još uvijek nije uručeno svim osumnjičenima.

2002. godine Starčević je bio v.d. ravnatelja Hrvatskog fonda za privatizaciju, a sumnjiči ga se da je 5. ožujka 2002., dok je obnašao gore spomenutu dužnost, unatoč negativnom mišljenju Upravnog odbora HFP-a i bez znanja predsjednika HFP-a, sklopio štetan ugovor, kojim je Hypo Alpe-Adria banci omogućena kupnja dionica Hotela Alan d.d. Starigrad, vrijednih 27,4 milijuna kuna, po znatno nižoj cijeni, odnosno 8,8 milijuna kuna.

Osim Starčevića, istraga će se provoditi protiv još deset osoba. Za to da su u kolovozu 2002. godine društvu Alan tours d.o.o. iz Zadra za 8,8 milijuna kuna prodali 87.667 dionica Hotela Alan, sumnjiče se predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke Karl Heinz Truskaller, kao i opunomoćenici banke Igor Kodžoman, Constantin Cesnovar i Gerhard Greimer.

Mladen Hubzin, Kuzman Marasović, Joško Miliša, Hrvoje Brajdić, Ivan Širić i Zoran Šikić također su osumnjičeni.

Kaznena prijava podnesena je u kolovozu 2005. godine od strane splitske Porezne uprave, a prošle godine je istragu protiv jedanaestorice osumnjičenih zatražilo Državno odvjetništvo u Zadru.

Međutim, istražna sutkinja Ljubica Magdalenić smatrala je da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage, s čime se nije složilo i Izvanraspravno vijeće koje je ipak pokrenulo istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj će, kako je Devčić najavio, vjerojatno završiti i na Vrhovnom sudu jer su se neki po primanju odluke o pokretanju istrage žalili. Spis će, međutim, do Vrhovnog suda doći tek kada svi osumnjičeni budu službeno obaviješteni o pokretanju istrage.

Ivan Šikić, pomoćnik ministra kulture, već se oglasio vezano za aferu te u priopćenju izjavio da nije povezan s privatizacijom hotela "Alan", budući da je, kako tvrdi, članom nadzornog odbora hotela postao u svibnju 2002. godine, po završetku privatizacije.

Hypo Alpe Adria banka: "Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja"

Hypo Alpe Adria banka danas je priopćila kako "poštuje neovisnost hrvatskog pravosuđa, a osobito jedno od njegovih temeljnih načela, prema kojemu se svatko smatra nevinim dok mu se krivnja ne dokaže u sudskom postupku", stoji u njihovu priopćenju.

U priopćenju objašnjavaju kako je banka hotel kupila 2002. godine na međunarodnom javnom natječaju, u svoje ime, a za račun klijenta, te da je ispoštovala sve zakonske norme prema Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Iz banke također ističu kako ne mogu komentirati istražni postupak pokrenut protiv svojih djelatnika, dok isti ne bude pravomoćno okončan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara