Istražitelj održao presicu o padu vojnog helikoptera: "Pronašli smo sve dokaze"

Istražitelj održao presicu o padu vojnog helikoptera: "Pronašli smo sve dokaze"
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ZAPOVJEDNIK Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, general Michael Križanec rekao je u Zemuniku da je HRZ stupio u vezu s američkom vojskom i tvrtkom "Bell", od koje su dobili instrukcije kako sačuvati određene dokaze iz helikoptera Kiowa Warrior koji je jučer pao kod Zablaća i u kojem su poginula dva pilota.

"Želimo vidjeti koja bi to bila institucija u SAD-u koja bi nam mogla dati najadekvatniju pomoć. Dobili smo određene instrukcije kako sačuvati određene dokaze, kako njima rukovati i gdje ih poslati", rekao je Križanec na konferenciji za novinare  u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Kako je dodao, "na istražiteljskom timu, odnosno na glavnome vojnom zrakoplovnom istražitelju je odluka kada i gdje poslati određene materijalne dokaze i iz njih izvući kvalitetne analize i informacije.

"Dakle, s tim dokazima HRZ više neće imati doticaja, nego vojni zrakoplovni istražitelj", rekao je Križanec. 

Stručni istražni tim pronašao je crnu kutiju, Flying Data Recorder, koja je na dnu mora bila više od 24 sata.

 Na čelu Povjerenstva za istragu pada helikoptera je glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok, koji je rekao da su članovi tog povjerenstva zrakoplovni istražitelji iz sastava Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet MORH-a te najrelevantniji stručnjaci iz sastava Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u održavanju zrakoplova i sigurnosti letenja.

Povjerenstvo će se tijekom svojeg rada koristiti svim resursima domovinske sigurnosti, rekao je glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok.

 Treba naglasiti da se američka strana ponudila kao pomoć i nije isključeno da ćemo tu pomoć prihvatiti, dodao je.

"Helikopter je letio na visini brišućeg leta, a to je po definiciji od nula do 100 metara visine. Helikopter, koji je bio u svojstvu pratitelja, bio je između 150 i 200 metara iza ovoga helikoptera. Neće biti lako, ali mislimo da ćemo uspjeti rekonstruirati cijeli događaj", rekao je Počinok i dodao kako nema videosnimki iz tih helikoptera.

Tuškan: Na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena tri veća dijela olupine 

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta, brigadni general Krešo Tuškan izvijestio je o detaljima izvlačenja olupine helikoptera te akcije traganja. Kako je rekao, danas su na brod Hrvatske ratne mornarice izvučena tri veća dijela olupine helikoptera tehnikom dizanja pomoću zraka i padobrana.

"Za danas je ta akcija završena zbog noći, a nastavit će se sutra ujutro te očekujemo da će tijekom sutrašnjeg dana svi dijelovi helikoptera biti izvučeni na površinu", rekao je general Tuškan.

Dodao je da su ronioci HRM-a rano jutros u prvom zaronu detektirali olupinu helikoptera i uočili tijelo pilota. Nakon toga je u koordinaciji s policijom dogovoren zaron policijskih ronilaca koji su zaronili i obavili očevid, fiksirali i evidentirali sve dokaze te tijelo pilota izvukli na površinu. Tijelo je prevezeno na patologiju šibenske Opće bolnice, rekao je Tuškan.

Istaknuo je kako je "cijela zadaća koordinirana sa svim mjerodavnim službama na čelu sa ŽDO-om u Šibeniku, policijom i Vojnom policijom. Zahvalio je svim službama koje su pomogle da se prevlada situacija vezana uz nesreću.

Komemoracija za poginule pilote bit će u četvrtak u 11 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zadru, pokop bojnika Marina Klarina bit će u 14 sati u Zadru, a u petak u Vrlici bit će pokopan natporučnik Tomislav Baturina. 

Pronađeno tijelo drugog pilota

Podsjetimo, MORH je danas priopćio da je iz mora izvučeno tijelo pronađenog pilota natporučnika Tomislava Baturine koji je poginuo u padu vojnog helikoptera u more u Šibenskom kanalu.

Tijelo drugog člana posade, pilota natporučnika Tomislava Baturine, izvučeno je iz mora na obalu kod mjesta Zablaće u Šibensko-kninskoj županiji.

Pilot Baturina stradao je u ponedjeljak u padu helikoptera Kiowa Warrior u more kod Zlarina, a njegovo je tijelo, nakon intenzivne potrage, pronađeno u utorak ujutro u Šibenskom kanalu zajedno s olupinom helikoptera.

U tragičnoj nesreći pada helikoptera smrtno je stradao i bojnik Marin Klarin, čije je tijelo pronađeno jučer.

Još se ne zna uzrok pada

Natporučnik Tomislav Baturina bio je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević formirao je Povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare jučer poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Šibenskom kanalu u kojemu su poginula dvojica pilota. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće, obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u ponedjeljak u 10:30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara