istraživanje: 88 posto građana za prilagodbu radnog zakonodavstva

Istraživanje o radnom zakonodavstvu pokazuje da 88 posto građana smatra da bi radno zakonodavstvo trebalo prilagoditi normama najrazvijenijih zemalja, ali ih je čak 52 posto loše upoznato s radnim zakonodavstvom.

Istraživanje je u prosincu prošle godine provela agencija Puls na uzoru od 1000 osoba, a njegove su rezultate izložili predstavnici te agencije na seminaru o radnom zakonodavstvu, održanom danas u Zagrebu u organizaciji Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Čak 82 posto građana smatra da radno zakonodavstvo premalo štiti interese radnika.

Pri sklapanju ugovora o radu, hrvatskim građanima još uvijek je na prvom mjestu sigurnost zaposlenja (78 posto), zatim visina plaće (67 posto), radno vrijeme (52 posto) i visina otpremnine (50 posto).

Za 13 posto građana najvažnija je stavka ugovora o radu o zaštiti prava radnika (13 posto), dok je sigurnost zaposlenja najmanje važna stavka za dva posto građana, navodi se u istraživanju.

Više od polovice anketiranih građana, njih 55 posto, smatra da je otvaranje novih radnih mjesta najvažnija uloga Vlade vezana uz tržište rada, dok je za 12 posto građana zadatak Vlade stvaranje radnog zakonodavstva koje bi privuklo strana ulaganja.

Rezultati istraživanja također pokazuju da bi 50 posto nezaposlenih, posebice iz Slavonije, Like i Banovine prihvatilo bilo koji legalan posao koji nije na neodređeno vrijeme, dok 24 posto nezaposlenih, posebice osnovnoškolskog obrazovanja, ni u kojem slučaju ne bi prihvatilo takav posao.

Najviše ispitanih osoba ostalo je bez posla jer im je poslodavac propao (24 posto) ili su dobile otkaz (24 posto). Nadalje, 10 posto osoba dalo je otkaz, a 40 posto kao uzrok nezaposlenosti navodi druge razloge.

Čak 67 posto nezaposlenih osoba nije zaposleno više od dvije godine, što je izraženije kod žena, osoba s osnovnoškolskim obrazovanjem i građana Istre, Hrvatskog primorja i Gorskog kotara.

Svojim je poslom zadovoljno 81 posto zaposlenih. To je izraženije kod osoba s radnim stažom između 21 i 30 godina, višim stupnjem obrazovanja, većim primanjima, članova sindikata i onih iz Like i Banovine, gdje je najviša razina nezaposlenosti.

Veće nezadovoljstvo zaraženije je kod osoba s manje godina staža, s nižim primanjima i kod zaposlenih u sjevernom dijelu Hrvatske.

Radnici kao razloge zadovoljstva navode dobru plaću (44 posto), dobre radne uvjete (31 posto) i zanimljiv posao (31 posto), dok na nezadovoljstvo kod 60 posto hrvatskih radnika utječe mala plaća i loši radni uvjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara