ISTRAŽIVANJE: DUŽE GLEDANJE TV-A KOD DJECE IZAZIVA POMANJKANJE KONCENTRACIJE

Ako djeca u dobi od jedne i tri godine više gledaju TV program, veća je vjerojatnost da će imati problema s koncentracijom u dobi od sedam godina, rezultati su istraživanja objavljeni u travanjskom broju časopisa Pediatrics, koji izdaje Američka akademija pedijatrije.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 2.500 djece i pokazuje da se uz dosad utvrđene štetnosti od prekomjernog gledanja TV-a, pretilost i nasilnost, može dodati i nedostatak koncentracije. Istraživanjem je utvrđeno da su djeca od jedne godine starosti u prosjeku gledala 2,2 sata TV programa dnevno a trogodišnjaci 3,6 sati programa na dan. Neka od promatrane djece provodila su i do 12 sati dnevno pred malim ekranima.

Frederick Zimmerman, jedan od autora istraživanja, kaže da je nemoguće utvrditi koja je to "sigurna razina", odnosno koliko sati gledanja TV programa dnevno ne ostavlja posljedice. "Svaki sat znači dodatan rizik", rekao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U SAD-u je kod 3 do 5 posto djece utvrđen poremećaj nedostatka pozornosti koji se očituje u smanjenoj sposobnosti koncentracije, teškoćama u organiziranju i impulsivnom ponašanju. Poremećaj se teško uočava prije sedme godine života.

Autori napominju da istraživanje ima određena ograničenja, jer su podatke o trajanju gledanja TV programa bilježili roditelji. Osim toga nije moguće utvrditi jesu li neka djeca već imala poremećaje u koncentraciji koja su ih i dovela do toga da previše gledaju TV.

(Hina) xsb ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara