Znanstvenici našli dokaze da se koronavirus može prenijeti preko posteljice na fetus

Znanstvenici našli dokaze da se koronavirus može prenijeti preko posteljice na fetus
Foto: 123rf

PREMA nalazima novog istraživanja provedenog u Italiji, koronavirus se može preko posteljice trudnice prenijeti na fetus.

Dvije bebe koje su rodile žene zaražene covidom-19 bile su rođene već zaražene, kazao je imunolog Claudio Fenizia sa Sveučilišta u Milanu na konferenciji koju je organiziralo Međunarodno društvo za borbu protiv AIDS-a, piše CNN.

Znanstvenici su tijekom istraživanja promatrali 31 ženu zaraženu koronavirusom, a koje su bile u kasnijoj fazi trudnoće. Temeljito su testirali žene, njihove bebe nakon rođenja, posteljicu, pupčanu vrpcu, vaginalnu tekućinu i majčino mlijeko te uočili da je dvoje novorođenčadi bilo pozitivno na koronavirus odmah pri rođenju.

Antitijela nađena u krvi pupčane vrpce

"Naši rezultati ukazuju na to da se vertikalni prijenos dogodio u dva od 31 slučaja ", rekao je Fenizia.

"Virus je pronađen u posteljici, krvi u pupčanoj vrpci, u vagini trudnice i u mlijeku", napisali su istraživači u sažetku svog rada.

Posteljice su bile upaljene, što je znak infekcije. U krvi iz pupčane vrpce jednog od novorođenčadi bila su antitijela koja su ukazivala na nedavnu infekciju. Te vrste antitijela obično se ne prenose s majke na dijete, tako da pokazuju da je fetus bio direktno zaražen, rekao je Fenizia.

"Srećom, žene su se zarazile u kasnijoj fazi trudnoće tako da je malo vjerojatno da je virus utjecao na razvoj beba“, rekao je.

Zika virus može s trudnice prijeći na nerođeno dijete, ponekad uzrokujući ozbiljna oštećenja mozga. HIV, virus koji uzrokuje AIDS, također se može prenijeti rođenjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara