Istraživanje: Najviše starimo s 34, 60 i 78 godina

Istraživanje: Najviše starimo s 34, 60 i 78 godina
Foto: 123rf

ŠTO se tiče biološkog starenja ljudi, čini se da se naše tijelo najviše mijenja tijekom tri životne dobi: s 34, 60 i 78 godina.

Drugim riječima, istraživanja su pokazala da starenje nije jedan dug, kontinuiran proces koji se odvija istom brzinom tijekom cijelog života, piše Science Alert.

"Detaljnom analizom starenja proteoma plazme identificirali smo tri vala promjene tijekom ljudskog životnog vijeka", pišu znanstvenici u novoj studiji naziva Undulating changes in human plasma proteome profiles across the lifespan koja je objavljena u uglednom časopisu Nature Medicine.

"Spomenute promjene rezultat su kretanja nakupina proteina u različitim obrascima, što je kulminiralo pojavom tri vala starenja", dodali su.

Analizirali krvnu plazmu 4263 osobe

Stručnjaci su analizirali podatke o krvnoj plazmi 4263 osobe u dobi od 18 do 95 godina promatrajući razine oko 3000 različitih proteina. Primijetili su da 1379 proteina varira s godinama.

Naime, mada su razine tih 1379 proteina relativno konstantne tijekom duljih životnih perioda, znanstvenici su utvrdili kako je do velikih pomaka u njihovim razinama u prosjeku najviše dolazilo u mladoj odrasloj dobi (34 godine), kasnoj srednjoj dobi (60 godina) i starosnoj dobi od 78 godina.

Veza između starenja i stanja krvi

Stručnjacima za sada nije jasno zašto i kako se to događa, no smatraju da ovo istraživanje naglašava vezu između starenja i stanja krvi, što je uočeno i u prethodnim studijama.

"Već od prije znamo da nam razine nekih bjelančevina u krvi mogu otkriti informacije o čovjekovom zdravstvenom stanju. Na primjer, razina lipoproteina nam može puno toga reći o stanju krvožilnog sustava pacijenta", rekao je neurolog Tony Wyss-Coray iz Centra za istraživanje bolesti Stanford ( ADRC).

"No nije bilo poznato da se toliko različitih razina proteina, otprilike trećina svih koje smo proučavali, znatno mijenja s napredovanjem starosti", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara