Istraživanje pokazalo da 41 posto građana ne želi u Europu: Hrvati više nisu ludi za EU!

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"PROTIV hrvatskog članstva u EU izjasnilo se 41 posto hrvatskih građana što je ujedno i najviša razina protivljenja članstvu u posljednjih dvanaest mjeseci", pokazalo je istraživanje Crodemoskopa, u telefonskoj anketi u kojoj je sudjelovalo 1300 ispitanika.

Pad potpore ulasku Hrvatske u EU

Rezultati ovomjesečnog istraživanja pokazali su potporu hrvatskom članstvu u EU od 48,9 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje od potpore zabilježene prije mjesec dana. Ako se promatra kretanje potpore u posljednjih dvanaest mjeseci najveća je potpora zabilježena u lipnju 2010. godine od 53,1 posto, a  zanimljivo je da u posljednjih pola godine niti jedan mjesec nije zabilježena natpolovična potpora članstvu.


Najveći udio zagovaratelja hrvatskog članstva su glasači HDZ-a njih 63,6 posto, HL-Stranke rada 58,8 posto, HNS-a 58,3 posto, te SDP-a 55,6 posto. Najmanja potpora članstvu zabilježena je u biračkom tijelu HGS-a 20 posto i HSP-a 31,7 posto.

Istraživanje zaključuje kako unatoč optimističnim najavama o ulasku u zajednicu svih Europljana kojima smo svjedoci, konkretnih datuma ulaska nema, a ni posljednje Izvješće o napretku nije potkrijepio optimizam aktualne vlasti stoga ne čudi da takav status pregovora ima i utjecaja na doživljaj članstva u EU.

Samo 2 posto Hrvata vjeruje da prosvjedi otežavaju put u EU

Istraživanje Crodemoskopa bavilo se i potporom prosvjedima. Istraživanje je tako pokazalo da 47.6 posto Hrvata smatra da su prosvjedi legitimno sredstvo i pravo na izražavanje nezadovoljstva. Za 31,8 posto građana prosvjedi su  izraz nezadovoljstva i pokazatelj potrebe hitnog izlaska na izbore u zemlji.

Stajališta koja su bliža Vladi RH imaju 16,5 posto poklonika. Pri tom najveća potporu ima stajalište prema kojemu su prosvjedi oblik nasilnog rušenja izabrane vlasti i treba ih zabraniti 8,4 posto, ugrožavaju turističku sezonu jer turisti ne dolaze u zemlju gdje se prosvjeduje 4,1 posto, opasnost za stabilnost zemlje i šalju krive slike o zemlji u svijet 4 posto, te da ugrožavaju hrvatski put prema EU 2,2 posto. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara