Studija: Skoro 50% zaraženih koronom ima izmijenjen osjet okusa, neki ga i izgubili

Studija: Skoro 50% zaraženih koronom ima izmijenjen osjet okusa, neki ga i izgubili
Foto: Epa

GOTOVO 50 posto onih koji su se zarazili covidom-19 može imati izmijenjen osjet okusa ili ga čak u potpunosti izgubiti, navodi se u preglednoj studiji koja je objavljena u časopisu Gastroenterology.

"Ranija istraživanja nisu toliko naglašavala ovaj simptom, vjerojatno zbog ozbiljnosti drugih simptoma poput kašlja, visoke temperature i problema s disanjem", rekao je liječnik Muhammad Aziz sa Sveučilišta Toledo u SAD-u.

Skoro 50% ispitanika imalo izmijenjen osjet okusa

Aziz i njegovi kolege analizirali su podatke iz pet studija pacijenata zaraženih covidom-19 koje su provedene između sredine siječnja i kraja ožujka ove godine. Od 817 ispitanika, 49,8% imalo je izmijenjen osjet okusa (disgeuzija), piše DH.

"Kada smo radili analizu, počeli smo primjećivati da pacijenti također imaju izmijenjen ili izgubljen osjet okusa. Taj simptom se nije samo ponekad spominjao, već u značajnom omjeru", kazao je Aziz.

"Predlažemo da ovaj simptom bude jedan od bazičnih simptoma za prepoznavanje covida-19; uz temperaturu, kašalj i nedostatak daha. Ne samo za one za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom već i za populaciju koja nema simptoma, a možda prenosi virus“, dodao je.

Ključ za ulazak u naše stanice

Prethodne studije ukazale su na to da značajan broj ljudi zaraženih covidom-19 nema simptome, ne zna da je zaražen i tako prenosi bolest drugima. Stručnjaci smatraju da je izmijenjeni osjet okusa rasprostranjeniji kod bolesnika s blažim simptomima te da bi  disgeuzija mogla poslužiti pri prepoznavanju asimptomatskih pacijenata. Ipak, naglašavaju znanstvenici, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se to sa sigurnošću potvrdilo.

Aziz i njegovi kolege smatraju da bi uzrok gubitku osjeta okusa mogla biti sposobnost vezivanja virusa za ACE2 receptore koji se nalaze na epitelnim stanicama jezika i usta. ACE2 je protein koji se nalazi na površini mnogih naših stanica. Radi se o enzimu koji stvara bjelančevine koje reguliraju funkcije u stanici.

Virus SARS-CoV-2 se pomoću proteina koji nalikuje šiljku veže na ACE2 i tako ulazi u stanicu; moglo bi se reći da šiljkom otključava ACE2 bravu stanice.  

Pregledna studija naziva Taste Changes (Dysgeusia) in COVID-19: A systematic review and metaanalysis možete pogledati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara