Italija ide prema krahu vlade i mogućoj krizi s nepredvidivim ishodom

Italija ide prema krahu vlade i mogućoj krizi s nepredvidivim ishodom
Foto: EPA

POPULISTIČKA koalicija koja je u Italiji na vlasti 14 mjeseci bi, čini se, nakon višemjesečnih sukoba i zastoja mogla krahirati utirući put za "nepredvidiv" ishod.

Premijer Giuseppe Conte trebao bi govoriti u Senatu u 15 sati, dva tjedna nakon što je njegov zamjenik Matteo Salvini neočekivano dao do znanja da želi srušiti vladu.

Conte će, očekuje se, braniti svoju vladu i uzvratiti Salviniju i tada se suočiti s glasanjem o povjerenju ili spontano podnijeti ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli.

Prema mišljenju analitičara Barclays Banka Fabija Foisa, "taj korak će službeno potaknuti jednu od najnepredvidljivijih kriza vlade u modernoj talijanskoj povijesti".

Salvinijeva prvotna ideja bili su prijevremeni izbori. Kao čelnik ekstremno desne Lige, koja vodi u anketama, mogao je očekivati pobjedu na izborima i premijersku poziciju.

Uz Salvinija, obožavatelja autoritarnih vladara poput ruskog predsjednika Vladimira Putina i mađarskoga premijera Viktora Orbana, bivšeg zagovornika izlaska iz EU-a, Italija bi i dalje skretala udesno.

Salvini pozvao na prosvjed

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.

Ljutit, Matteo Salvini je ovoga vikenda pozvao pristaše da prosvjeduju protiv takve mogućnosti.

"Mirno ćemo izaći na ulicu", upozorio je na skupu rekavši da će M5S i PD, kojemu je na čelu bivši premijer Matteo Renzi, koaliciju moći sastaviti samo "preko njega mrtvog".

Kad Conte da ostavku, očekuje se da će Mattarella održati konzultacije s čelnicima političkih stranaka kako bi se vidjelo može li biti formirana alternativna vlada ili su prijevremeni izbori jedino rješenje postojeće krize.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara