Italija ni nakon 40 godina ne zna pravu istinu strašnog atentata u Bologni

Italija ni nakon 40 godina ne zna pravu istinu strašnog atentata u Bologni
Foto: EPA

ITALIJA u nedjelju obilježava 40. godišnjicu atentata u Bologni, u kojemu je 1980. ubijeno 85 osoba, a ranjeno ih je više od 200, zahtijevajući "istinu i pravdu" o događaju čiji su naručitelji do danas ostali nepoznati.

Bomba koja je eksplodirala 2. kolovoza 1980. u čekaonici željezničke postaje u Bologni usmrtila je 85 osoba, a ranila ih je više od 200. Riječ je o najkrvavijem napadu počinjenom u Italiji u doba Olovnih godina.

"Potrebna nam je istina"

"Nama je potrebna istina. Bez istine ova zemlja nema budućnosti. Tražiti istinu znači tražiti pravdu", rekla je na mjestu krvavog događaja Elisabetta Casellati, predsjednica talijanskog Senata.

"Uz obitelji smo žrtava, uz one koji vjeruju u državu, a naši sudovi pokušavaju doprijeti do istine", napisao je na Twitteru šef talijanske vlade Giuseppe Conte.

Dvije osobe na doživotnoj robiji, treća služi 30-godišnju kaznu zatvora

Dvije su osobe iz terorističke skupine krajnje desnice NAR (Oružane revolucionarne jezgre, neofašisti) osuđene na kazne doživotnog zatvora, a treća, tada malodobna, na 30 godina zatvora.

Ostalima, a među njima je bilo i pripadnika vojne obavještajne službe, zbog ometanja pravde dosuđene su blaže kazne u trajanju od sedam do deset godina zatvora.

Obitelji žrtava i brojni Talijani vjeruju da su osuđeni teroristi bili tek puki izvršitelji zločina, a oni koji su ga naredili još su nepoznati i nekažnjeni.

Novi dokazi ukazuju da su napad osmislili pripadnici masonske lože

Prema riječima Paola Bolognesija, predsjednika udruge žrtava bolonjskog napada, najnoviji rezultati istrage "potvrđuju da su taj strašni napad osmislili pripadnici masonske lože P2 (Propaganda Due), a izvršili su ga članovi NAR-a koje su pripadnici masonske lože P2 zaštitili. Vjeruje se da su oni bili članovi tajnih službi."

"Cilj napadača bio je udar na crvenu Bolognu", smatra Bolognesi. Masonskom ložom P2 tada je predsjedao zloglasni Licio Gelli, koji je umro u prosincu 2015. u dobi od 96 godina. Popis članova P2 obuhvaća 962 imena iz političkih krugova, pravosuđa te iz financijskih i vojnih krugova.

Gellijevo ime i ime lože P2 povezani su s gotovo svim skandalima koji su se dogodili u posljednjih 30 godina - od pada banke Banco Ambrosiano, čiji je predsjednik Roberto Calvi godine 1982. pronađen obješen ispod londonskog mosta pa sve do informacija o postojanju tajne antikomunističke paravojne formacije Gladio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara