Italija: Polemike uoči proslave Dana oslobođenja

ITALIJA 25. travnja slavi Dan oslobođenja od nacifašizma, ali je otvorena polemika između ljevice i desnice o ulozi komunističkih partizana u poratnom razdoblju.

Za sutra su zakazane dvije komemoracije. Jedna službena u San Sabbi, bivšoj rižarni koja je tijekom Drugog svjetskog rata pretvorena u jedini nacistički konclogor na talijanskome tlu, i druga neslužbena, koja će se održati u Basovizzi, na granici sa Slovenijom, pokraj fojbe, kraške jame, u koju su Titovi partizani bacili mnoge talijanske civile.

Talijanski dnevnik "Corriere della Sera" u svom današnjem komentaru na prvoj stranici upozorava da se ne smije zaboraviti fašističke zločine. "Kada ćemo učiti o fašističkim logorima u kojima su umirale tisuće civila Slovenaca i Hrvata, uključujući i djecu na okupiranim teritorijima? U slijedećem nastavku?", pita se "Corriere della Sera".

Vode se polemike o odgovornosti komunista tijekom i poslije rata, ali se, kako podsjeća "Corriere della Sera" zaboravlja na fašistička zlodjela. Fašistički režim je "najmanje 30 tisuća osoba, internirao u konclogorima" na okupiranim teritorijama, piše list i dodaje kako je "samo na Rabu umrlo oko tri tisuće osoba".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citira se i pismo tadašnjeg biskupa s Krka koji je Vatikanu pisao o oko 3.500 žrtava fašizma na tome otoku. "Corriere della Sera" piše da Taliijani ne bi trebali zaboraviti i te žrtve, a ne samo komunističke žrtve.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara