ITALIJA PREDLOŽILA AMANDMANE I IZBJEGLA NAJTEŽA PITANJA USTAVA EU-A

Italija, trenutačni predsjedatelj Europskom unijom predložila je u srijedu, tri tjedna prije finalizacije novoga europskog ustava, znatne promjene u nacrtu ustava EUa, ali izbjegla je najspornija pitanja. L

Ustav bi trebao olakšati funkcioniranje Unije kad se u svibnju iduće godine proširi s 15 na 25 članica.

Pripremanje teksta koji bi odgovarao svima nužno je dovelo do zahtjeva nekih zemalja za krupnim promjenama.

Prijedlog amandmana Italija je predstavila dva dana prije napuljskog sastanka na kojem će ministri vanjskih poslova sadašnjih i budućih članica EU-a pregovarati o novom europskom ustavu.

Među prijedlozima su promjena načina rada europske središnje banke, promjena uloge europskoga ministra vanjskih poslova te promjene u pitanjima obrane. Osim tih prijedloga, Italija je podnijela i amandmane kojima reagira na specifične zahtjeve pojedinačnih zemalja.

No diplomati kažu da je Italija namjerno ignorirala najteža pitanja u pregovorima te da će vjerojatno nove amandmane podnijeti neposredno prije summita 12. i 13. prosinca, umjesto da ih sad podastre ministrima vanjskih poslova.

Najspornije je pitanje raspodjele moći sustavom glasovanja u budućoj proširenoj Uniji te broj članova Europske komisije, EU-ova izvršnog tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako nepotpun, prijedlog je naišao na dobrodošlicu kao nešto o čemu se može raspravljati u Napulju.

"On postoji. Sad se mogu voditi ozbiljni pregovori", rekao je jedan britanski diplomat.

Nacrtu ustava protive se Španjolska i Poljska kojima odgovara sadašnji način odlučivanja u Uniji, a predložen je prijelaz na glasovanje "dvostrukom većinom": odluke bi donosilo više od polovine zemalja članica ako predstavljaju više od 60 posto stanovništva Europske unije.

"Nema razloga da Španjolska i Poljska... promijene mišljenje", rekao je u utorak španjolski premijer Jose Maria Aznar zajedno s poljskim kolegom Leszekom Millerom.

Italija je izbjegla to pitanje u paketu amandmana uz objašnjenje da ne predlaže promjenu sustava dvostruke većine kakav je predložila 105-člana Konvencija koja je pod vodstvom bivšega francuskog predsjednika Valeryja Giscarda d'Estainga sastavila prijedlog novog europskog ustava. No u objašnjenju se ostavlja otvorenom mogućnost daljnjih razgovora o toj temi.

Kad je u pitanju smanjivanje broja članova Europske komisije, talijanski paket traži "da se razjasni" uloga predloženih povjerenika bez prava glasa uz dodatak da se time ne isključuje mogućnost nastavka rasprave na napuljskom sastanku.

Jedno od spornih pitanja bilo je i spominjanje europskoga kršćanskoga nasljeđa u tekstu Ustava. Talijansko je predsjedništvo o pitanju odnosa kršćanske i sekularne naravi EU-ovih institucija reklo samo da će svoj prijedlog podnijeti poslije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara