Italija spasiocima migranata poručila da ih odvedu u Nizozemsku

Italija spasiocima migranata poručila da ih odvedu u Nizozemsku
Foto: EPA

TALIJANSKI protuimigrantski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini optužio je danas njemačku humanitarnu udrugu da je ignorirala naloge obalne straže kad je njezin brod pod nizozemskom zastavom pokupio 226 migranata pred libijskom obalom te joj poručio da ih preveze u Nizozemsku, a ne Italiju.

Salvini je ranije ovog mjeseca obećao da više neće dopuštati brodovima humanitarnih organizacija iskrcavanje spašenih migranata u Italiji i ostavio je brod Aquarius s više od 600 migranata na moru nekoliko dana dok im Španjolska nije ponudila utočište.

Danas je njemačka organizacija Mission Lifeline sa sjedištem u Dresdenu spasila migrante iz dva gumena čamca u međunarodnim vodama iako im je Italija rekla da ih dolazi pokupiti libijska obalna straža, rekao je glasnogovornik organizacije. "U Libiji oni ne bi bili sigurni", ustvrdio je Salvini.

Obratio se putem Fejsa

Salvini, koji je i čelnik protuimigrantske stranke Liga, obratio se organizaciji u videosnimci na Facebooku.

"Namjerno niste slušali talijanske ni libijske vlasti. Dobro. Onda prevezite ove ljude u Nizozemsku", poručio je.

U međunarodnom pomorstvu vrijedi načelo da se ljude spašene na moru treba odvesti u najbliže "sigurno mjesto", a UN i humanitarne organizacije Libiju ne smatraju sigurnim mjestom jer se migranti ondje stavljaju u pritvor na neodređeno vrijeme, izlažu fizičkom zlostavljanju i iznudama te tjeraju na prisilan rad.

Talijanski ministar prometa Danilo Toninelli nadležan za obalnu stražu je, međutim, poslije rekao da nije sigurno za 32 metra dug brod da plovi na takvu udaljenost s tolikim brojem ljudi.

"Prihvatit ćemo humanitarnu odgovornost za spašavanje tih ljudi i preuzeti ih na brodove talijanske obalne straže", rekao je Toninelli u snimci objavljenoj na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara