Italija traži stroža pravila EU za ulazak državljana izvan bloka

Italija traži stroža pravila EU za ulazak državljana izvan bloka
Foto: EPA

EUROPSKA unija treba uvesti stroža zajednička pravila za ulazak državljana izvan bloka kako bi se smanjio rizik širenja koronavirusa, rekao je u srijedu talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza. 

Speranza je zahtjev uputio nakon povećanja zaraza u Rimu povezanih s dolascima iz Bangladeša, zbog čega su obustavljeni letovi iz te zemlje na tjedan dana.

"Smatram da je primjereno razmotriti nove stroge mjere opreza za dolaske izvan područja EU i Schengena", rekao je Speranza.

Talijani traže veću koordinaciju

Svoj zahtjev je iznio u pismu povjerenici Europske komisije za zdravlje Stelli Kyriakides i njemačkom ministru zdravstva Jensu Spahnu, čija zemlja predsjeda EU.

Speranza kaže da je potrebna "veća koordinacija" među članicama EU kako bi bila učinkovitija u "suzbijanju širenja zaraza izvana". 

Talijanski ministar rekao je da je od 274 ljudi, koji su u ponedjeljak sletjeli u Rim iz Dhake, njih 36 bilo pozitivno na koronavirus, a čekaju se rezultati testiranja još njih 160.

U međuvremenu je povjerenik za zdravstvo u Laciju rekao da su u srijedu u zračnoj luci u Rimu presreli 135 ljudi s leta iz Katara jer su svoje putovanje započeli u Dhaki.

Njih 100 je testirano na koronavirus, a jedna trudnica je prevezena u bolnicu, objavio je Alessio D'Amato na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara