Ivan Đikić proglašen znanstvenikom godine Europskog udruženja za istraživanje tumora

PROFESOR Ivan Đikić dobitnik je nagrade Europskog udruženja za istraživanje tumora (EACR) za istraživača 2006. godine. Nagrada mu je uručena na današnjoj svečanoj ceremoniji tijekom EACR kongresa u Budimpešti.

Prof. Đikić nagrađen je za predani rad na otkrivanju poremećaja u prijenosu signala unutar stanice koji dovode do razvoja tumorskih oboljenja.

Ovo je prvi put da je ova prestižna znanstvena nagrada dodijeljena jednom hrvatskom znanstveniku.

Prof. Đikić novčani iznos nagrade donirao je za pomoć djeci oboljeloj od tumora i djeci s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Đikić (40) je rođen u Zagrebu gdje je završio medicinski fakultet. Doktorirao je iz područja molekularne biologije, a znanstveno se usavršavao u Sjedinjenim Državama na Sveučilištu New York. Na institutu Ludwig za istraživanje raka u Uppsali bio je voditelj skupine istraživača.

U 2003. je imenovan za profesora biokemije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Goethe u Frankfurtu. Đikić je jedan od najmlađih članova Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO).

U travnju 2006. dobio je nagradu za izvanredna dostignuća u istraživanju raka koju mu je dodijelila ugledna Američka udruga za istraživanje raka (AACR). Krajem ožujka Đikić je dobio Binderovu nagrade za inovacije 2006. godine, koju dodjeljuje Njemačko udruženje za staničnu biologiju (DGZ).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara