Ivan Turudić izabran za suca Visokog kaznenog suda

Ivan Turudić izabran za suca Visokog kaznenog suda
Screenshot: N1

AKTUALNI predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić izabran je za suca koji je ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Visokog kaznenog suda u osnivanju.

Sud bi s radom trebao početi 1. siječnja 2020., javlja Nova TV. 

Visoki kazneni sud odlučivao bi o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima, uz druge poslove.

Evo što kaže Ministarstvo

O svemu se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa:

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske, ustanovljen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima (NN 67/18), treba započeti s radom 1. siječnja 2020. godine.

Do početka rada suda potrebno je poduzeti odgovarajuće radnje za osiguranje prostornih i tehničkih uvjeta za njegov rad, izabrati službenike i namještenike za obavljanje stručnih, uredskih i pomoćnih poslova, a Državno sudbeno vijeće mora provesti postupak imenovanja sudaca.

Ministar pravosuđa ovlašten je, na temelju članka 34. stavka 2. Zakona o sudovima, ovlastiti suca koji će u sudu u osnivanju obavljati poslove sudske uprave potrebne za osiguranje uvjeta za početak rada suda.

Ovlasti koje sucu povjeri ministar mogu trajati do početka rada suda. U konkretnom slučaju, sucu kojeg ministar pravosuđa ovlasti za obavljanje sudske uprave u Visokom kaznenom sudu trajat će do 31. prosinca 2019. godine.

Nakon početka rada suda odnosno nakon 1. siječnja 2020. godine suca koji će obavljati poslove sudske uprave ovlašten je odrediti predsjednik Vrhovnog suda RH, kao predsjednik neposredno višeg suda.

Nadležnost Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske propisana je člankom 26.a Zakona o sudovima: odlučuje u drugom stupnju o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima te obavlja druge poslove određene zakonom.

Za odlučivanje o žalbama protiv odluka općinskih sudova u kaznenim predmetima i dalje će biti nadležni županijski sudovi, dok će o žalbama protiv odluka općinskih sudova u prekršajnim predmetima odlučivati Visoki prekršajni sud RH."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara