Ivica Todorić nema ni najmanjeg razloga za brigu

Ivica Todorić nema ni najmanjeg razloga za brigu

Foto: Index/FaH

HRVATSKA vlast je slaba, dijagnoza je profesora Zdravka Petaka s Fakulteta političkih znanosti. Na površini nam se može činiti da ima sve u rukama, upravlja, donosi dugoročno korisne zakone, nastupa čvrsto i odlučno, međutim, istina je sasvim suprotna. Prestrašena je i nemoćna, skvrčena u mreži parcijalnih interesa, zadovoljna s malo moći i novcem koji pada s neba. Ako je nekada i bilo sramežljivih nagovještaja reformi (nešto malo protržišnih, nikada dubinski politički liberalnih), danas takve inicijative vidi kao izravnu prijetnju svom opstanku.

Njene su reakcije svedene na sve češća i dramatičnija preskakanja zakonskih instituta što ih parcijalni interesi održavaju na životu. Takav je slučaj i s neustavnim, nepoštenim i pljačkaškim ovršnim zakonom, koji bi se inače uredan i pošten u svakoj normalnoj državi na vrijeme primijenio na posrnulo poduzeće.

Groteskne izjave o vladavini prava u Hrvatskoj


Stoga krajnje groteskno zvuče izjave pripadnika vladajućega establišmenta da je Hrvatska država vladavine prava. Jer vlast koja donosi lex specialis, onemogućujući dobavljačima jedne tvrtke da izađu pred sud i iz stečajne mase naplate svoja potraživanja te ih prepušta svom fantomskom vijeću u koje je ugurala lešinarski fond, doista ostavlja dojam interesno povezane skupine prijatelja, koja je samo u formi predstave sposobna pokazati da želi pravdu, da zna što je pravda i može do nje doći.

A kako to izgleda na terenu? Zaplotnjačkom političkom trgovinom vladajući su s opozicijom dogovorili Istražno povjerenstvo za Agrokor i nove Ustavne suce da bi onda, nakon što im je opozicija u saboru digla ruke za suce, održali nekoliko tajnih sastanaka s kojih su naložena uhićenja bivših članova Uprave koncerna. Prije toga se izašlo s tumačenjem da Povjerenstvo za Agrokor ne smije raditi dok radi DORH.

Politika se ponovno poslužila policijom i pravnim sustavom sukladno svojim trenutačnim potrebama. Predvidljivost onoga što može i smije učiniti politika, ali i od nje separirana sudbena vlast, koju policija sluša i prati, civilizacijski je liberalno-demokratski doseg. To je ono što građansko društvo čini građanskim. Izostanak predvidljivosti, koje nema dok vlast na noćnim sastancima odlučuje gdje će se i pred kojim vratima policija pojaviti, karakterističan je za vojne hunte.

Neželjeno Istražno povjerenstvo za Agrokor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neželjeno Istražno povjerenstvo za Agrokor svakako bi u jednom trenutku trebalo istražiti tko je napisao zakon kojim je država ušla u koncern. Odgovor i nije nepoznat, budući da se i sam povjerenik izlajao i rekao nešto u stilu: "Dok smo pisali zakon..." Potvrdu činjenice da su ga napisali ljudi koji su danas u Agrokoru vlasti očito drže neugodnom. A neugodan je i taj sve veći i crnji upitnik nad cijelom nesretnom intervencijom.

Konzultacije su trajale mjesecima, ministar financija je čovjek iz Agrokora i komunicirao je sa svojim bivšim šefom i tvrtkom. Vlast je samouvjereno i navrat-nanos izgurala zakon za koji je nekako i odnekuda znala da će ga vlasnik Agrokora odmah aktivirati. Gospodin Todorić tvrdi da je bio prisiljen na potpisivanje i dovođenje prinudne uprave, međutim, njegove tvrdnje su prilično blijede i nepotkrijepljene. Je li moguće da bi crony velemajstor bio toliko kratkovidan i naivan da bi političare, čiju prevrtljivost mora jako dobro poznavati, pustio u svoje mitraljesko gnijezdo, a on izašao na brisani prostor gdje će ga satrti?

Samo jedan trenutak će se pamtiti


Kako bilo, jedan trenutak ove predstave ostat će za pamćenje: onaj kad se Ivici Todoriću budu stavljale lisice na ruke. Vlast će to predstaviti kao sjajno obavljen posao, odraz njezina poštenja, kraj agonije, mnoga usta bit će zapušena, mnoga pitanja postat će besmislena.

Gospodin Todorić nema razloga za skrivanje i bijeg. Ne postoji zemlja u kojoj bi bio slobodniji od ove koja dosuđuje oslobađajuće presude za ubojstva. Par brojki u krivim računovodstvenim kolonama naspram ubojstva su bezazlena stvar. Što prije ponudi svoja zapešća, to će
prije biti slobodan čovjek. Dobivanjem tužbi protiv RH i vraćanjem izgubljenog kompenzirat će kratkotrajnu nelagodu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara