Ivo Goldstein: Odluka suda o ZDS nije utemeljena na liberalno-demokratskim osnovama

Ivo Goldstein: Odluka suda o ZDS nije utemeljena na liberalno-demokratskim osnovama
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

POVJESNIČAR Ivo Goldstein kazao je da odluka suda o pozdravu “Za dom spremni” nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama, dok je akademik Zvonko Kusić istaknuo da su preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću ostavile društvu da se odredi o tome.

Suci Visokog prekršajnog suda donijeli su odluku da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.

Povjesničar Goldstein, koji je bio član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, misli da ta odluka nije utemeljena na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

Također, smatra da je odluka izvan onoga što je Vijeće preporučilo 2018. godine u Dokumentu dijaloga koji sadrži preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta.

"Mi smo donijeli preporuke prema kojima se poklič ‘Za dom spremni’ može koristiti izuzetno u komemorativne svrhe po odluci vlade", kazao je podsjetivši da je vlada nakon donošenja tog dokumenta trebala donijeti određene zakonske propise, što nije učinila.

Vlada je kupovala vrijeme ne radeći ništa godinu dana dok je Vijeće radilo, a kada je dobila dokument s nizom preporuka što napraviti, po tim preporukama nije napravila ništa, tvrdi.

"Kada bi vlada generalno zabranila ‘Za dom spremni’ i eventualno ga dozvoljavala u nekim posebnim uvjetima po samoj svojoj odluci, onda bi čitava priča da to ide na Visoki prekršajni sud bila besmislena", poručio je Goldstein za Hinu.

Kusić: Sud ima svoje rezone, ali mislim da nije naše da to komentiramo

Uz opasku da nije pravnik, Goldstein je kazao da ovakvim sudskim epilogom preporuka Vijeća ipak nije mrtva niti je cijela priča završena.

"Sud je dozvolio 'Za dom spremni' na početku Thompsonove pjesme 'Bojna Čavoglave', odnosno kazao da se to neće kažnjavati, ali to ne vrijedi za opće korištenje tog pokliča. Druge su situacije vezane za izvikivanje, korištenje pokliča i insignija, i dalje su kazneno problematične", kazao je Goldstein.

Predsjednik tog Vijeća, akademik Kusić Hini je rekao da nije na članovima Vijeća ni na njemu samome da komentiraju određene sudske odluke.

"Mi smo dali smjer za koji mislimo da bi društvo trebalo reagirati i ostavili otvoreno da se društvo odredi", poručio je dodavši da se eksplicitno ne može odrediti prema toj odluci.

"Sud ima svoje rezone, ali mislim da nije naše da to komentiramo", zaključio je Kusić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara