Ivo Josipović: Poklonit ću se i srpskim žrtvama, svaku žrtvu treba oplakati

Tekst: J.Š.
Foto: Vlado Kos (Cropix)

"MOJA je izjava daleko od toga da bi bila podcjenjivanje i obrane i borbe za hrvatsku državnost u Hrvatskoj i, dakako, ovdje borbe za slobodu hrvatskog naroda u BiH. Ona je upozorenje da u vođenju politike moramo biti s drukčijom vizijom, širom nego što je to bila, možda uvjetovano i ratom", komentirao je u intervjuu za Večernji list predsjednik Ivo Josipović tvrdnje da je govorom u parlamentu BiH doveo u pitanje obranu i Domovinski rat.

Josipović je kazao kako je taj govor, sudeći prema tome kako je primljen u SAD-u i EU, "dodatno otvorio vrata i Hrvatskoj i Hrvatima u BiH". Žestoke reakcije iz Banskih dvora predsjednik je protumačio kao strah političara da otvore novu stranicu jer to biračko tijelo neće najbolje primiti.

"Mogu donekle razumjeti reakciju političkih stranaka, pa možda i Vlade, koje se boje naglijeg zaokreta, ali po mom najdubljem uvjerenju, to je u najboljem interesu hrvatskog naroda. I pozivam Vladu da iskoristi ono dobro iz te izjave", ustvrdio je Josipović dodajući kako su ljudi često zarobljenici povijesti.

Na prigovore Srba iz BiH kako se nije poklonio srpskim žrtvama, Josipović kaže kako će i to doći na svoje. "Jasno je da u jednom danu nisam mogao obići sve. Svaku žrtvu treba oplakati", kazao je. Dodaje i kako je sa srpskim dužnosnicima počeo i razgovore o tome da i oni obiđu mjesta stradanja u Hrvatskoj. "Posebno u Hrvatskoj ima mjesta koja moramo posjetiti, prije svega Vukovar. Ima i onih mjesta koja i mi Hrvati trebamo posjetiti, pokloniti se žrtvama druge strane", zaključio je predsjednik.

"Predsjednik bi se trebao pokloniti i žrtvama ustaškog režima"

Margelov institut i Centar za društvena istraživanja Dr. Branko Horvat iz Zagreba izrazili su danas bezrezervnu podršku predsjedniku Josipoviću s obzirom na njegov govor u parlamentu BiH. Posebice, kako su istaknuli, podržavaju dio govora o patnji koju su iskusili građani BiH, mnogobrojne obitelji, djeca i žene zbog negativne hrvatske politike za vrijeme trajanja ratnih sukoba u toj zemlji 90-ih godina.

"Trebalo je smoći snage, obraza i morala da se zločin osudi. Plemenite isprike i žaljenja upućena s najvišeg mjesta hrvatske države daju nadu u bolje sutra te mirni suživot naroda dvaju država, ali i triju konstitutivnih naroda BiH", stoji u priopćenju organizacija židovske nacionalne manjine i Centra za društvene istraživanja. Dodaju kako se nadaju da će se predsjednik pokloniti i žrtvama NDH na mjestu bivšeg ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara