IVO POGORELIĆ ODRŽAO KONCERT ZA MUZIČKU AKADEMIJUMaestro Pogorelić i večeras je svojim izvedbama oduševio zagrebačku publiku koja ga je, jedva puštajući da na kraju koncerta ode s pozornice, ispratila ovacijama.

Svirao je dvije Beethovenove sonate - 32. sonatu u c-molu iz opusa 111, i malu 24. sonatu u Fis-duru do koje, kako je izjavio više puta, osobito drži. Zatim je svirao Skrjabinovu 2. sonatu u gis-molu, op. 19 "Sonatna fantazija", te Dvije poeme op. 32. Također izvedene su Lisztove Tri transcendentalne etide, br. 5 B-dur ?Feux Follets?, br. 8 c-mol "Wilde Jagd" i br. 10 f-mol Allegro agitato molto.

Taj je programu maestro Pogorelić premijerno izveo u ožujku u Ateni i još četiri europska grada.

Prije početka koncerta Ivi Pogoreliću se na vjernoj potpori zahvalio dekan Muzičke akademije Frano Parać.

"Siguran sam da je tim činom iskazao želju pomoći ne samo novoj Muzičkoj akademiji, nego i svim studentima i profesorima koji žele bolju Akademiju", rekao je Parać. Naglasio je da je večerašnjim koncertom počela kampanja za prikupljanje sredstava za uređenje nove zgrade Muzičke akademije u Zagrebu, koja ni nakon 80 godina postojanja nema svoj prostor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku koncerta maestro Pogorelić zaželio je Muzičkoj akademiji dobar početak.

Večerašnjem koncertu nazočni su bili, uz ostale, predsjednik Republike Stipe Mesić sa suprugom, predstavnici najvišega hrvatskoga kulturnoga i političkog života, članovi diplomatskog zbora u Hrvatskoj, zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić te profesori i studenti Muzičke akademije.

Inače, dekan Frano Parać na konferenciji za novinare, održanoj prije nekoliko dana, pozvao je državne i gospodarske institucije te građane da podupru inicijativu da zgrada Ferimporta, koju je Grad Zagreb nedavno kupio, pripadne Muzičkoj akademiji.

Maestro Ivo Pogorelić je pak u mnogim interviewima danim uoči koncerta, te prigodom primanja nagrade "Milka Trnina", koju mu je dodijelilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, izrazio nadu da će biti "što više lijepih čekova" za Muzičku akademiju, te je pozvao sve koji mogu materijalno pomoći da to i učine.

(Hina) jn sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara