IVO SANADER OBRATIO SE SUDIONICIMA KONFERENCIJE "NOVA JUGOISTOČNA EUROPA - SLJEDEĆE PROŠIRENJE"

U Dubrovniku je danas počela trodnevna međunarodna konferencija na temu "Nova jugoistočna Europa sljedeće proširenje" koju su organizirali Ministarstvo europskih integracija Republike Hrvastke te Akademska neovisna agencija Ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenoga Kraljevstva "Wilton Park".

Sudionicima konferencije obratio se i predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader. Najprije je zahvalio stalnom Odboru zemalja članica Europske unije koji je danas donio odluku da se Hrvatskoj prihvati status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te da se na početku 2005. godine sazove međuvladina konferencija zemalja članica Europske unije i hrvatske Vlade i počnu pregovori o članstvu u Europskoj uniji.

"Uvjeren sam da je ovo vrlo snažna poruka Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji, koja je srce Europe", kazao je premijer Sanader, zahvalivši državama članicama EU-a što slijede i primjenjuju novu politiku koja je donesena u Solunu.

Hrvatska je prva zemlja u regiji, kazao je premijer Sanader, kojoj je omogućeno da počne pregovore za punopravno članstvo i zacijelo će i ostale krenuti tim putem. "Hrvatska će biti još odgovornija za budućnost ovog dijela Europe i želja nam je da naše okruženje pronađe političku stabilnost i omogući stanovništvu bolji život", naglasio je Sanader, dodajući kako će Hrvatska biti primjer za ostale zemlje u regiji. Također je kazao kako ovo što se danas dogodilo ohrabruje Hrvatsku da nastavi započete reforme na putu punopravnom članstvu u Europskoj uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul govorio je o tome kako će buduće hrvatsko članstvo u Europskoj uniji utjecati na ostale zemlje u regiji. Podsjetio je kako je Hrvatska zemlja koja ima stabilnu demokraciju i ispunjava svoje međunarodne obeze. Tu je posebno istaknuo povratak izbjeglica, odnose s manjinama i suradnju s Haškim sudom. "Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji pozitivno će se odraziti i na ostatak regije, a što prije Hrvatska postane članica Europske unije, to će pristup biti lakši ostalim zemljama", zaključio je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Sudionicima skupa, među kojima su brojni ministri europskih integracija država regije, kao i predstavnici međunarodnih institucija, obratili su se i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović, te izvršni direktor Wilton Parka, Colin Jennings.

(Hina) xhšpa ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara