Ivo Sanader u petak u Bukureštu na sastanku zemalja SEECP-a

PREDSJEDNIK hrvatske vlade Ivo Sanader boravit će u petak u Bukureštu gdje će sudjelovati na ministarskom sastanku zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), priopćeno je u ponedjeljak iz vladina ureda za odnose s javnošću.

Uz Iona Iliescua, rumunjskoga predsjednika, i hrvatski će premijer održati uvodni govor na konferenciji, najavljeno je iz Vlade.

Sanader će u Bukureštu potpisati Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, kaže se u priopćenju.

Vlada je premijera u petak ovlastila da u njezino ime potpiše tu povelju čime će Hrvatska postati punopravna sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

SEECP je regionalni neinstitucionalizirani proces kojim koordinira država predsjedateljica. Predsjedanje SEECP-om traje godinu dana i rotira se među članicama. Država predsjedateljica predstavlja Proces na međunarodnim sastancima i domaćin je godišnjem sastanku šefova država i vlada, sastanku ministara vanjskih poslova i više godišnjih sastanaka političkih direktora. Ovisno o situaciji predsjedateljica može sazvati i izvanredne sastanke.

Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (South-East European Cooperation Proces - SEECP) pokrenut je na bugarsku inicijativu 1996. godine. Na sastanku pod predsjedanjem Bugarske (1996.) u Sofiji, države jugoistočne Europe položile su temelje regionalne suradnje s ciljem stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važna osobina SEECP-a jest da je riječ o procesu koji je izvorni oblik suradnje država regije nastao na njihov poticaj, a ne na temelju inicijativa drugih međunarodnih organizacija ili država.

Osnovni ciljevi regionalne suradnje u okviru SEECP-a odnose se na jačanje sigurnosne i političke suradnje, intenziviranja gospodarskih odnosa te suradnje na području ljudske dimenzije, demokracije, pravosuđa i borbe protiv ilegalnih aktivnosti. Namjera je SEECP-a da se jačanjem dobrosusjedskih odnosa, preobrazbom regije u područje mira i stabilnosti omogući približavanje članica Procesa europskim i euroatlantskim strukturama.

Članice SEECP-a su: Albanija, BiH, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, SCG i Turska.

Hrvatska je na sastancima SEECP-a dosad sudjelovala kao aktivni promatrač.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara