Iz HAC-a upozorenje zbog snijega: Nemojte pretjecati ralice

Iz HAC-a upozorenje zbog snijega: Nemojte pretjecati ralice
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

IZ HRVATSKIH AUTOCESTA upozorili su na vremenske uvjete diljem zemlje.

U priopćenju ističu da su u većem dijelu jutros, kako je i bilo najavljeno, počele padaline. Prema zaprimljenoj prognozi DHMZ-a tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, naročito u Gorskom kotaru i Lici uz povremeno jake udare vjetra. Temperature će osjetno pasti i doseći minuse.

"Obzirom na vremenske prilike, apeliramo na vozače na dodatan oprez. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta", poručuju iz HAC-a.

Dok traju snježne padaline, brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima s obzirom na to da za vrijeme obilnijih snježnih padalina kolnik nije uvijek moguće održati "crn". Ralice posipavanjem i raljenjem omogućuju prohodnost vozilima s obveznom zimskom opremom, s obzirom na to da u ovakvim zimskim uvjetima prohodnost podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

Nemojte pretjecati ralice

"Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme te su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi isti u mnogočemu otežavaju rad. U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu", priopćio je HAC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara