Iz Italije se vratili hrvatski državljani, u Zadar uplovio katamaran s 36 putnika

Iz Italije se vratili hrvatski državljani, u Zadar uplovio katamaran s 36 putnika
Foto: Hina

U ZADARSKU luku Gaženicu u nedjelju je navečer uplovio Jadrolinijin katamaran „Jelena“ koji je iz talijanske Ancone dovezao 36 putnika, među kojima 22 Hrvata koji se zbog epidemije koronavirusa dosad nisu mogli vratiti, a epidemiolozi su svima uzeli briseve i izmjerili temperaturu te ispisali rješenje o samoizolaciji.

Na trajektu koji je u 19.40 sati uplovio u zadarsku luku bilo je i 11 Crnogoraca, jedan državljanin Bosne i Hercegovine te dvoje putnika iz Italije i Francuske. Među hrvatskim državljanima putnici su iz Zadra, Rijeke, Splita i drugih dijelova zemlje. Talijan i Francuskinja ostat će na području Zadarske županije, a državljane Crne Gore i Bosne i Hercegovine policija će prepratiti do državne granice.

Putnike su u Gaženici dočekali načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Šime Vicković, epidemiolog Alan Medić i voditeljica ispostave Državnog inspektorata Iva Dunatov.

Svi hrvatski državljani idu u samoizolaciju

"Svih 22 hrvatskih državljanina stavljaju se u 14-dnevnu samoizolaciju. Oni se već sutra ujutro trebaju javiti izabranom liječniku, odnosno epidemiologu koji je nadležan za njihovo područje te će se staviti pod zdravstveni nadzor. Ako prekrše samoizolaciju, policija će Državnom inspektoratu o tome dostaviti izvješće. Strani državljani koji ostaju u Hrvatskoj bit će u karanteni", rekla je voditeljica ispostave Državnog inspektorata u Zadru Iva Dunatov.

Za crnogorske državljane organiziran prijevoz

Za crnogorske je državljane njihova zemlja organizirala prijevoz autobusom, a do granice će imati pratnju hrvatske policije.

Repatrijacijsku liniju katamaranom za povratak hrvatskih državljana iz talijanske luke Ancona osigurala je hrvatska vlada. U subotu navečer se sto četrdeset i osam hrvatskih državljana vratilo iz inozemstva u Zagreb izvanrednim letovima Croatia Airlinesa, a riječ je o Hrvatima iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske. U Zračnu luku Franjo Tuđman stigli su izvanrednim, komercijalnim letovima Croatia Airlinesa u koordinaciji MVEP-a i Ministarstva prometa.

Putnike su po dolasku na aerodrom također pregledali epidemiolozi i nakon toga ih je svih 148 dobilo rješenje o obaveznoj 14-dnevnoj samoizolaciji.

Večeras je organiziran i autobusni prijevoz 118 hrvatskih državljana iz austrijske savezne pokrajine Tirol, a očekuje se i dolazak 18 hrvatskih državljana čarter letom Croatia Airlinesa iz Hamburga.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara